Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Filipović: Građanski dio CG trebalo bi da počne da paniči

Filipović ukazuje da se glasovi DPS-a odlivaju prema nacionalnim partijama

Gost današnje Drugačije radio veze bio je politički analitičar Ljubomir Filipović. Govorio je o rezultatima izbora u Beranama i Ulcinju i njihovom mogućem uticaju na formiranje manjinske vlade.

Podsjećajući na rezultate svih lokalnih izbora nakon promjene vlasti na državnom nivou, Filipović naglašava da je da je DPS i dalje pojednično najjača stranka u svim opštinama Crne Gore, bez obzira na strukturu stanovništva, ali da gubi glasače.

DPS strmoglavo pada, građanske alternative nema

“DPS strmoglavo pada, i to je negdje prirodno. DPS je izgubio moć i gubi percepciju, kako vrijeme prolazi, da još ima moć. To što DPS gubi podršku nekim ljudima razlog je za radost. Meni nije. Nije zbog toga što se, očigledno, još nije izrodila ili ne postoji alternativa koja će uspjeti kohezijom da održi taj crnogorski, građanski dio biračkog tijela, koji će moći da obezbijedi koheziju Crne Gore kao građanske države, kao jedne države.”

Filipović ukazuje da se glasovi DPS-a odlivaju prema nacionalnim partijama.

“Građanski dio političkog korpusa bi trebalo da počne da paniči”!

Ograđivanje SD-a i SDP-a od URE u Ulcinju licemjerno

Filipović je u DRV komentarisao izostanak reakcije SDP-a i posebno SD-a, koji je na ulcinjskim izborima bio u koaliciji “Za novi početak”, kad je Dritan Abazović rekao da bi sarađivali sa svima, uključujući i Demokrate, osim sa DPS-om. Reagovali su samo kad je lider URA-e, u govoru nakon objavljivanja rezultata, prisvojio sve odborničke mandate.

Filipović smatra da je taj momenat ograđivanja od URA-e “malo oportunistički”.

“Nakon što se desilo ovo u Ulcinju i nakon što je poražena URA u smislu da su očekivali apsolutnu pobjedu i proglasili je u noći izbora, pitam se da li bi se ista osuda desila da su pobijedili na tim izborima i da su imali apsolutnu većinu?

Oni su se ogradili od URE samo u ovom dijelu, nijesu se ogradili povodom saradnje, nijesam vidio da se Bojan Zeković iz SDP-a ogradio u toj istoj izjavi od moguće saradnje”.

Filipović ističe i njemu neshvatljivo pristajanje ostalih subjekata koalicije “Za novi početak” na potpunu dominaciju, čak i vizuelnu, URA-e i Abazovića tokom kampanje u Ulcinju.

“SDP i SD su pristali na takvu kampanju svjesno, da bi se dan nakon izbora sjetili – ne može URA da prisvaja pobjedu u kojoj smo i mi učestvovali.

Od početka smatram tu koaliciju neprincipijelnom, pokušavali su da mi je objasne nekim lokalnim specifičnostima, ali mislim da nemamo pravo na to trenutno, kada je Crna Gora u pitanju. Ja se bojim da SD nije zarazio ovaj virus SDP-a, koji se prilično širi u toj partiji”?

U Beranama vlast bez SNP

Upitan kakav ishod pregovora o formiranju vlasti očekuje u Beranama, gdje su rezultati takvi da je moguće napraviti većinu bez SNP-a i DPS-a, te da su iz DF-a poručili SNP-u da neće pregovarati ako ne odustanu od manjinske vlade, Filipović odgovara da je, prije svega, za njega veliko iznenađenje da SNP uspijeva da održi snagu blizu 20 odsto u Beranama.

“Jednim dijelom je tako jer su su oni držali poluge vlasti na lokalnom nivou, a druga stvar je percepcija da će uskoro imati pola vlade u svojim rukama. A ljudi, kako u Ulcinju, tako i u Beranama, glasaju za vlast, to je taj crnogorski sindrom.”

Filipović vjeruje da će vlast u Beranama formirati vlast Demokrata, DF, UCG i Prava CG.

“Ti glasovi SNP-a nastaviće da se rasipaju, a oni (Demokrate, DF, UCG i PCG) gledaće da ih privuku k sebi. Mislim da oni razmišljaju oportuno, slanjem SNP-a u opoziciju na lokalu mogli bi konačno napraviti neku bazu za sebe.”

SNP treba da bude fleksibilnija, SD i SDP joj ne mogu naškoditi

Komentarišući Abazovićevu najavu da će napraviti još jedan krug razgovora povodom manjinske vlade, Filipović podsjeća da SNP u njoj ne želi SD i SDP , ali ističe da mu nije razumljiv takav stav Jokovićeve stranke.

On smatra da bi tu SNP trebalo da bude fleksibilniji.

“Oni (SNP) su izgubili to što su izgubili od krebiliteta. Njima SD i SDP ne mogu naškoditi, niti ući u njihovo biračko tijelo. Pozicioniranje dvije osobe od kredibiliteta iz ove dvije partije, na tim ministarskim pozicijama u vladi značajno bi oslabilo URU unutar građanskog biračkog tijela na koje ta partija mora da računa nakon što su ‘postali izdajnici narodne volje’.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve