Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Filipović: Dan Srpskog jedinstva izmišljanje nove tradicije kako bi se stvorila kohezija srpskog stanovništva u regionu

Cilj je da se pokaže srpsko jedinstvo, a sve po naredbi vrha Srbije. Praznik nazvan Dan srpskog jedinstva izmišljena je priča koju propagiraju predstavnici vlasti iz Srbije i bh. entiteta RS.

Gdje god se danas mogla zakačiti trobojka na prostoru bh. entiteta RS, zakačena je.

Cilj je da se pokaže srpsko jedinstvo, a sve po naredbi vrha Srbije. Praznik nazvan Dan srpskog jedinstva izmišljena je priča koju propagiraju predstavnici vlasti iz Srbije i bh. entiteta RS.

Novinar i publicista Dragan Bursać kaže da cijela priča nema nikavog smisla, pa ni za Srbe.

“Ovo nema veze sa pameću ni sa korisnošću. Radi se o isforsiranom prazniku. To je svojevrsno uriniranje po tzv. teritoriji srpskog sveta i bildanje nacionalnog živca, odnosno mišića. Jedna beskorisnost koja samo dolijeva ulje na vatru u regionu”, rekao je Bursać.

Politika Velike Srbije, koja protiče još iz vremena Draže Mihajlovića, sprovodi se i kroz srpsko jedinstvo. Ona je jasno definisana dokumentima SANU-a, konkretno Memorandumima 1 i 2. Prvi je napisan 1986. godine, dok je drugi novijeg doba i datira iz 2011. godine.

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, kaže da se kroz srpsko jedinstvo jasno relizuje Memorandum 2. Upozorava da ovakve stvari predstavljaju veliku opasnost za državu BiH.

“Radi se o krupnom geostrateškom srbovanju na prostoru Balkanu. Da li je uzrok brzo rješavanje pitanja Kosova ili nešto drugo, morat ćemo sačekati da vidimo kakve će biti intencije, prije svega SAD-a i evropskih država. Ovakve manifestacije za BiH predstavljaju veliku opasnost i neizvjesnost, te nas podsjeća na presude međunarodnih sudova za najteže oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Ovo je uvod u prezentiranje snage političkog rukovodstva Srbije prema međunarodnoj zajednici. S tim u vezi, očekujemo da vidimo u kom pravcu ide rješavanje pitanja međusobnog priznanja Srbije i Kosova”, ističe Zlatar.

Zlatar je mišljenja kako se nova ideologija relizuje kroz kulturu i vjeru, a obuhvata prostor i van granica BiH. To je jasno vidljivo na prostoru Crne Gore, dok se Hrvatska još odupire.

Potezi koje povlači Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije zajedno s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH, ranije generacije srpskih političara nisu poznavale, ocjenjuje politikolog i analitičar CdM-a iz Budve Ljubomir Filipović.

“Ono što radi Aleksandar Vučić sa Miloradom Dodikom jeste izmišljanje nove tradicije kako bi stvorio koheziju srpskog stanovništva u regionu. Nažalost, najveći problem je što ovo ne shvatamo dovoljno ozbiljno, kao ni naši partneri na Zapadu. Vučić želi da pokaže kako njegovo djelovanje u regionu ima međunarodnu podršku. Ponašanje SPC-a u Crnoj Gori pokazuje da njima vjera nije na prvom mjestu, već loša politička agenda koja Srbiji i srpskom narodu stvara neprijatelje u regiji. To može samo nanijeti štetu. Gdje god je takva politika branila Srbe, tamo tog naroda više nema. Jedini izuzetak jeste RS koja sada stoji zarobljena u rukama autokrate koji prijeti da je pretvori u izolovanu autokratiju”, potcrtava Filipović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve