Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Fejzić: Ko stoji iza odluke da Crna Gora podrži trend paljenja Kur’ana

no što je u najmanju ruku šokiralo našu javnost, a uvrijedilo nas muslimane u Crnoj Gori je anticivilizacijska odluka naše spoljne politike da podrži paljenje svete knjige kao izraz slobode govora, saopštio je reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić

Trend paljenja Kur’ana, koji se sve više izjednačava sa izrazom slobode govora u najmanju ruku je najslabije osuđen nakon što je Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC), u srijedu, odobrilo rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti nakon pokušaja spaljivanja Kur'ana u Švedskoj. Ono što je u najmanju ruku šokiralo našu javnost, a uvrijedilo nas muslimane u Crnoj Gori je anticivilizacijska odluka naše spoljne politike da podrži paljenje svete knjige kao izraz slobode govora, saopštio je reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić .

– Pitamo se na čemu je zasnovana ovakva odluka, rekao je Fejzić i dodaje da je sigurno da nije na kulturi suživota različitih religija u Crnoj Gori, niti je u duhu građanskog i multikonfesionalnog opredjeljenja kojem Crna Gora teži.

“Pogotovo nije u duhu dobrih dobrosusjedskih odnosa koje baštine porodice različitih vjera i nacija u Crnoj Gori. Ova odluka sigurno nije ni izraz opredjeljenja većine građana, ako bi nekom uopšte i palo na pamet da je pravda demokratskom opredijeljenošću. Ko bi uopšte paljenje Kur’ana, Biblije, Tore ili bilo čije svete knjige u Crnoj Gori smatrao izrazom bilo kakve slobode” naveo je Fejzić.

“Da ne idealizujemo, bilo je, ima ih i nerado pretpostavljamo biće izliva mržnje prema islamu i muslimanima u Crnoj Gori. Ali nikada se ta mržnja nije izražavala javnim spaljivanjem svete knjige. Zato nas interesuje ko stoji iza ovakve odluke. Je li to onaj isti narativ koji nije osudio ispisavanje grafita na Husein- pašinoj džamiji u Pljevljima ili Hadži Ismailovoj džamiji u Nikšiću”, rekao je on. “Ako su se ti oblici “slobode izražavanja” mogli relativizovati da su počinioci istih recidivi bivše vlasti, ko stoji iza ove sramne odluke. Kome je u interesu da ovaj anticivilizacijski čin, koji je očiti manifest zločina iz mržnje podvede pod slobodu izražavanja”.

Fejzić je rekao da cilju rasvjetljavanja ove odluke, Islamska zajednica traži od Vlade da javno iznese obrazloženje odluke.

“Ko stoji iza ove odluke i čime se vodio prilikom podrške ovog anticivilizacijskog čina? Želimo da vjerujemo da ovo nije zvanični stav Vlade, a ako jeste da čujemo i obrazloženje istog. Na taj način bismo zatvorili prostor za različite interpretacije koje bi nas vodile u nova u raslojavanja unutar našeg društva još jednim oblikom lažne demokratizacije i slobode, iza koje se krije raspirivanje mržnje i netrpeljivosti”, stoji u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
kalimero
15.07.2023-19:03 19:03

Vlada “brata Abaza” je spremna za velikosrpsku ideologiju “Krvi i Tla” ispostavi sve što uništava antifašizam, multikulturnost, vjersku i nacionalnu toleranciju, građanske civilizorane demokratske vrednosti, a uspostavlja vrednosti genocida, terorizma, etničkog čišćenja i veličanje parapolitčke, paravojne terorističke, organizacije crkve Srbije i programa. Vlada u kojoj je potprejedsenik Ervin Ibrahimović predsjednik BS, i kojoj su Bošnjaci dali povjerenje na izborima 11.06.2023g. i razgovara o ulasku u novu Apostolsku Vladu i dati joj 2/3 većinu da bi izmenila Ustav, Grb, Himnu, i stvoriti guberniju replike Ruskog Sveta.

Plamenac
15.07.2023-23:15 23:15

Dritan Bazdovic nema ni nacije ni vjere ni casti, a obraz mu je kao djon od opanaka Pirocanca…