Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

FCJK i PEN centar: Mandić poslao poruku svim crnogorskim građanima da je Skupština instrument u rukama Crkve Srbije, odnosno Aleksandra Vučića

''Ljubeći ruke episkopu Crkve Srbije u Skupštini Crne Gore vojvoda Mandić poslao je jasnu poruku svim crnogorskim građanima da je Skupština Crne Gore instrument u rukama Crkve Srbije, odnosno Aleksandra Vučića koji njome suvereno upravlja''

Zvanični prijem episkopa Crkve Srbije Joanikija Mićovića kod predśednika Skupštine Crne Gore bijedna je demonstracija kola u kojemu se nalazi crnogorsko društvo, još uvijek važećim Ustavom definisano kao građansko.

“To što četnički vojvoda ljubi ruke episkopa koji je svoje duhovno ime odabrao prema svome prethodniku naci-fašističkome kolaborantu Joanikiju Lipovcu bilo bi posve prirodno da taj četnički vojvoda ne obnaša funkciju predśednika Skupštine jedne sekularne države što je doskora baštinila antifašističku i slobodarsku tradiciju. Ljubeći ruke episkopu Crkve Srbije u Skupštini Crne Gore vojvoda Mandić poslao je jasnu poruku svim crnogorskim građanima da je Skupština Crne Gore instrument u rukama Crkve Srbije, odnosno Aleksandra Vučića koji njome suvereno upravlja”, ističe se u reagovanju FCJK i Crnogorskog PEN centra.

Osim skarednoga dočeka kojim je demonstrirana podložnost najvišega zakonodavnog tijela Crne Gore jednoj instituciji Vučićeve Srbije, kako navode, javnost je mogla uočiti i dvije krupne laži u zvaničnome saopštenju predśednika Skupštine Crne Gore.

“Prva je da je Sv. Simeon zaštitnik grada Podgorice, čime se jasno vidi da Crkva Srbije u Crnoj Gori svetosavlje pretpostavlja pravoslavlju i hrišćanstvu zamijenivši apostola i jevanđelistu Marka lokalnim srpskim svecem čije se “zaštitništvo” u Crnoj Gori mjeri brojem razorenih gradova i preobraćanjem slave njihove “u obraz zapustenija”, kako stoji u njegovoj svetačkoj biografiji. Druga krupna laž u tome zvaničnom saopštenju tiče se Miroslavljeva jevanđelja kao svjetski poznatoga crnogorskoga ćirilskog spomenika, nastaloga najvjerovatnije u Kotoru, koji je – liše potonja dva lista – pisao crnogorski pisar Varsameleon”, navodi se u reagovanju.

Jasno je da okupirane i poražene crnogorske institucije nauke i kulture neće reagovati na poniženje države i njezine nacionalne kulture koje su svojim performansom priredili episkom Crkve Srbije i predśednik Skupštine Crne Gore, tj. jedan četnički vojvoda i drugi beatifikator četničkih zločinaca.

“Ali sramni postupak najviše državne ustanove i njezina čelnika obavezuje sve građanske snage u Skupštini Crne Gore da iniciraju njegovu hitnu smjenu ili do daljnjega bojkotuju rad parlamenta kojim upravlja četnički vojvoda. Saopštenjima i tvitovanjem crnogorska opozicija neće se izboriti sa sve brutalnijom i otvorenijom negacijom svih vidova crnogorskoga identiteta i gaženjem svih ustavno definisanih vrijednosti. Crna Gora kroz istoriju opstajala je zahvaljujući hrabrosti i spremnosti da se suoči s brojčano i oružano nadmoćnijim neprijateljima, pa danas ne smije ustuknuti pred šakom Vučićevih marioneta i plaćenika”, kažu iz FCJK i Crnogorskog PEN centra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dolovi
15.01.2024-18:17 18:17

Koliko je puta popu ljubio ruku danas
ova četničina?

Maksim
15.01.2024-18:28 18:28

Komentar FCJK je napisan bez i
jedne zamjerke. Ovoj zgoniji od crkve Srbije se mora stati na kraj a vojvodu četnika na podnošenje ostavke.
Odje, kao i u svim državama sa pravoslavnim većinskim stanovništvom je nepodnošljivo da se crkva tudje države
ponaša na ovaj način.
U pamet se dobro Crnogorci!

Njeguš
15.01.2024-18:32 18:32

“Opučile” su se danas procrnogorske političke partije da osude ponašanje predsednika skupštine 21 srbijanskog izbornog okruga…

Neko tamo
15.01.2024-18:47 18:47

Za ovo ste krivi glasaci PES ovo je zahvaljujuci vama

A sto se tice ovih olosa nece oni jos dugo

Labud
15.01.2024-19:29 19:29

Još nijeste pope i vojvodo progledali ili nasilno žmurite da ne vidite da ste porod onih što se odrekoše Srba Raške i Nemanjića a srpstvo prepustiše podaništvu narodima Osmanske Turske-da im ga trca i množi za sluge i soldate.Tako nekadašnji Srbi postadaše petovjekovna turska raja a Srbija turska pokrajina-Beogracki Pašaluk.E danas poslije 2 vijeka umotavanja u preostale rkečine srpstva-koje ste svukli s pokojnog srpskog naroda,za zlo vaše,iz vaših lažnih brda istorije,kao kaćun iz baljega,proklija istina-u imenu internet.Tako da se danas čisto vidi i zna da od XV vijeka nema ni stope teritorije a kamoli pokrajine i države-đe su Srbi živjeli… Pročitaj više »

Backovic E.
16.01.2024-15:58 15:58

Zar treba biti iznenadjen?! Sta smo drugo mogli ocekivati od cetnickog vojvode?! Sram da ga bude!!