Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

FCJK: Da pritvrdi stav čelnika svetosavske religijske organizacije, Markuš crnogorski jezik nazvao fašističkom tvorevinom

Kako su ocijenili, da pritvrdi stav čelnika svetosavske religijske organizacije, Markuš je crnogorski jezik nazvao fašističkom tvorevinom i jezikom fašističkoga okupatora iz 1941.

Na portalu IN4S jutros je udarni naslov bio stav kleronacionalističkoga agitatora Jovana Markuša kojim se negiraju osnovne ustavne vrijednosti crnogorske. Nije slučajno IN4S povodom reakcija javnosti na skaredne asimilatorske izjave prvosveštenika Srpskoga sveta zatražio stav J. Markuša jer njegovi stavovi (makar od pada komunističke vlasti) korespondiraju s onim što je izjavio Porfirije – Crnogorci su Srbi, njihova je religija svetosavlje, njihov je jezik srpski, saopšteno je sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost FCJK.

Kako su ocijenili, da pritvrdi stav čelnika svetosavske religijske organizacije, Markuš je crnogorski jezik nazvao fašističkom tvorevinom i jezikom fašističkoga okupatora iz 1941.

“Nije ništa neobično od Markuša, afirmatora lika i djela Joanikija Lipovca – fašističkoga i nacističkoga kolaboranta i izdajnika, što negira crnogorski jezik, naciju i kulturu. Skaredno je što takav svoj šovinistički agitatorski rad kojim negira ustavno definisane simbole identiteta crnogorske države može promovisati na portalu čiji je osnivač rektor Univerziteta Crne Gore i čiji je kolumnist direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja Goran Danilović. Ta činjenica ilustruje bezdan u koji se strmoglavila crnogorska akademska zajednica i crnogorski obrazovni sistem, navode iz FCJK-a.

Takođe se pitaju, “Treba li pozivati marionete iz crnogorske vlasti – predsjednika Vlade i Države, ministre prosvjete, nauke, kulture – da daju adekvatan odgovor na podrivanje Ustava, negaciju osnovnih elemenata državnoga identiteta i asimilaciju Crnogoraca koju sprovode afirmatori naci-fašističkih sluga iz II svjetskoga rata i ratnih zločinaca iz potonjega rata u kojemu se raspadala Jugoslavija”?

“Crnogorski jezik jezik je države Crne Gore, jezik je na kome je nastajala hiljadugodišnja crnogorska književnost zasvjedočena na latinici, glagoljici i ćirilici. A fotografije u prilogu neka pokažu ko je uživao podršku fašističkoga okupatora u II svjetskom ratu. Je li slučajno ime fašističkoga kolaboranta s fotografije odabrao aktuelni svetosavski mitropolit što stoluje u Cetinjskome manastiru – zaključite sami. Kao pomoć poslužite se podatkom da naci-fašistički kolaborant s fotografije u svetosavlju ima status svetoga sveštenomučenika”, zajžključuju iz FCJK-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
18.10.2023-10:39 10:39

….Jovan je ološ Crnogorska /nemože biti tolika ološ do domace izdajice rodne grude…/
ološ od poštenih roditelja -izrodili izroda ,može i to ,eto dokaza !