Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Fajon: Očekujemo da se Crna Gora vrati na evropski put

''Sa zanimanjem sam pratila razvoj događaja u Crnoj Gori, izbore u prethodnom periodu i mogu reći da mi je drago što su predsjednički izbori protekli u demokratskoj, fer i transparentnoj atmosferi'', rekla je Fajon

Slovenačka ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon kazala je da je podrška građana Crne Gore Evropskoj uniji od 75 odsto velika poruka za novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, ali i sve partije u zemlji. Ako slušaju građane svi oni znaju gdje im je put, a to je Evropa, poruka je Fajon, sa kojom smo razgovarali u sjedištu NATO u Briselu tokom prošlonedjeljnog ministarskog sastanka.

Kada je u januaru ove godine, nakon jednog od sastanaka EU, Fajon izjavila da „Crna Gora ostaje rak-rana, te da od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem“, bilo je jasno da je to jedna od najstrožih, ali i jedna od najrealnijih poruka koju je uputio neki evropski zvaničnik. Zato je prvo pitanje upućeno Fajon bilo da li i dalje ima takav stav o našoj zemlji.

– Sa zanimanjem sam pratila razvoj događaja u Crnoj Gori, izbore u prethodnom periodu i mogu reći da mi je drago što su predsjednički izbori protekli u demokratskoj, fer i transparentnoj atmosferi – rekla je Fajon za Pobjedu, ocjenjujući da su politička stabilnost i povratak na evropski put ono čemu bi Crna Gora trebalo da teži.

– Zbog toga su i moje izjave bile jako stroge, jer sam neko ko dolazi iz Slovenije, koja je veliki prijatelj Crne Gore i želi da Crna Gora učini sve što i građani očekuju od novog liderstva zemlje – kazala je Fajon.

Novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću je, kako kaže, čestitala.

– Poslala sam mu poruku i izrazila nadu da ćemo sarađivati kada je u pitanju napredak Crne Gore na EU putu. On mi se zahvalio i potvrdio da ćemo sarađivati kada je u pitanju proces približavanja Evropskoj uniji. I predsjednica Slovenije mu je uputila čestitku. Slovenija je bila i ostaje vjerni prijatelj, velika podrška i saveznica Crnoj Gori kao i ostalim državama Zapadnog Balkana. Tu smo da pomognemo, a takođe smo spremni da među ostalim državama članicama EU širimo važnost procesa proširenja kao i potrebnu pomoć – navela je naša sagovornica.

Upitana da li od Milatovića ali i partije kojoj pripada očekuje da mogu da vrate zemlju na pređašnji put, imajući u vidu da su upravo to strukture koje su dijelom dovele zemlju do stanja kakvim ga je ona u januaru opisala, Fajon kaže:

– Očekujem to, razgovarali smo jednom. Ne očekujte da ću nekoliko dana nakon izbora dati neke procjene, sačekajmo da prođe makar 100 dana da vidimo šta će učiniti – ističe Fajon.

Komentarišući zakazane parlamentarne izbore, te upitana kakva vlada može Crnu Goru da vrati na evropski put, što je i njen apel, Fajon je kazala da očekuje da će to biti fer i demokratski izbori.

– Svi želimo da se Crna Gora vrati na put prema EU. Sad imamo i Ustavni sud, nadam se da će biti funkcionalan. Više od 75 odsto građana podržava EU, to je velika poruka i Milatoviću i svim parlamentarnim i partijama koje će učestvovati na izborima. Ako slušaju građane, onda znaju gdje im je put. Slovenija, naravno, želi pomoći Crnoj Gori kroz proces reformi da bi što prije ušla u Evropsku uniju i da se vrati na put gdje je nekad bila, a bila je najuspješnija zemlja – smatra slovenačka ministarka.

O slavlju nakon predsjedničkih izbora, na kojem su dominirale srpske zastave, na kojem se pjevalo Srbiji, a o kojem su izvještavali i svjetski mediji, kao svojevrsnom fenomenu, Fajon kaže da svaka odgovorna politika i odgovorni političari treba da nađu pomirenje i da rade što je najbolje za poboljšanje života građana.

– I u Sloveniji imamo podjele, imamo fragmentirano društvo a na političarima je da učine sve da nema podjele ni incidenata – zaključila je naša sagovornica

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve