Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Evropski tim za Nikšić neće prisustvovati današnjoj sjednici SO

Međutim, dodaje Klub odbornika Evropski tim za Nikšić, ti “začetnici transparentnosti u radu lokalne samouprave” i “čuvari gradske kase” Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu.

Ne želeći da daju legitimitet odlukama koje nijesu u interesu građana Nikšića, odbornici Evropskog tima za Nikšić neće prisustvovati današnjem zasijedanju lokalnog parlamenta.

“Na današnjoj sjednici će se raspravljati o rebalansu Budžeta za 2023. godinu, iako su nikšićki vlastodršci, ne tako davno, tvrdili da je Budžet toliko dobro postavljen da mu isti neće trebati”, ističe DPS.

Međutim, dodaje Klub odbornika Evropski tim za Nikšić, ti “začetnici transparentnosti u radu lokalne samouprave” i “čuvari gradske kase” Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu.

“Ponovo uvode sredstva za isplatu zimnice, iako su prethodno kategorički odbili naše amandmane koji su se odnosili na isplatu zimnice zaposlenima. Umjesto štednje, rashode za materijal povećavaju za 209.400 eura, a rashode za energiju za 70.000 eura, iako je dobro poznato da poskupljenja električne enegrije u ovoj godini nije bilo, a da su čuvene led sijalice, koju po komadu plaćamo 882 eura, trebalo da smanjuju, a ne da povećavaju troškove po ovom osnovu”, ističe Klub odbornika Evropski tim za Nikšić.

Kako su dodali, kako očigledno pred sam kraj godine, potrebe za šetnjom o trošku građana rastu, lokalna vlast na ime troškova za službena putovanja izdvaja dodatnih 28.000 eura, a “pošto se do sada malo jelo i pilo, troškovi za hranu i piće uvećavaju se za 55.730 eura više od planiranih”.

“Kako u ove dvije i po godine, predstavnici lokalne samouprave nijesu stigli da zaposle sve partijske vojnike, ali i kumove, prijatelje, rođake, supružnike i djecu, te se izdaci za ugovore o djelu povećavaju za famoznih 350.000 eura, jer su samo u ovoj godini po tom osnovu zaposlena 62 lica. I pored postojanja Agencije za projektovanje i planiranje i Sekretarijata za investicije i projekte, povećava se i iznos za konsultantske usluge za nadležnosti za 48.500 eura. Dok svjedočimo nerealizaciji već započetih infrastrukturnih projekata, usljed neznanja i neumijeća, budžet za investicije se neznatno povećava, što opet ne daje nadu da će se navedeni projekti dovesti do kraja, a o novima gotovo da nema riječi”, ističu.

Takođe, na Dnevnom redu su odluke o postavljanju solarnih panela na zgradama Nikšićkog pozorišta i Sportskog centra.

“Iako su paneli uveliko postavljeni i priključeni, te isti nesmetano funkcionišu, bez i da je prethodno dobijena saglasnost Skupštine opštine kao nadležnog organa, čime je grubo prekršena procedura, pa se opravdano postavlja pitanje ko će snositi odgovornost za ovaj propust. Ono što posebno zabrinjava u vezi sa Sportskim centrom jeste nedoumica da li postoji odobrenje za postavljanje solarnih panela, kao i da li je rađena analiza nosivosti postojeće krovne konstrukcije na dodatno opterećenje”, navodi Klub odbornika Evropski tim za Nikšić.

Prema njihovim riječima, kao poklon građankama i građanima Nikšića sa današnjeg zasijedanja stiže i poskupljenje usluga iz Vodovoda i kanalizacije, čime se dodatno udara na inflacijom već pogođene kućne budžete.

“U krajnjem, naš nedolazak na sjednicu znači i dodatno stavljanje u fokus svega onoga što se Nikšićanima i Nikšićankama radi iza leđa kroz nastojanje da te i takve štetne odluke prođu ispod radara, baš kao što je prošla i ona o povećanju cijena za komunalne usluge u gradu kojim se šire “opojni” mirisi smeća na svakom koraku”, zaključuje Klub odbornika Evropski tim za Nikšić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
11.10.2023-13:21 13:21

Hvala Bogu da ste otvorili usta..vodica DPS se mora izmijeniti..mi trebamo radikalnu crnogorsku stranku..u NK DPS nista nije uradio..protiv ovoga zlocina i kriminala..sto rade antidrzavnici cetnici…