Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Evropski parlament usvojio izvještaj za Crnu Goru: Vlada da ubrza reforme, posebno u oblasti vladavine prava

Poslanici u Evropskom parlamentu pozdravili su izričitu posvećenost nove Vlade da nastavi da teži integraciji u EU i pohvaljuju napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima

Evropski parlament usvojio je večeras izvještaj, u formi Rezolucije, o Crnoj Gori izvjestioca Tonina Picule. Izvještaj je usvojen sa 518 glasova za, 97 glasova protiv i 77 suzdržanih.

Poslanici u Evropskom parlamentu pozdravili su izričitu posvećenost nove Vlade da nastavi da teži integraciji u EU i pohvaljuju napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima.

„Naglašavajući da je od vitalnog značaja da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi, poslanici podstiču novu Vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi povezanih sa EU. Zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji, takođe napominju da je otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih aktera od ključne važnosti za napredak Crne Gore na putu ka EU”, navodi se u saopštenju EP.

U izvještaju pohvaljuje se napredak Crne Gore u nekoliko područja pristupnih pregovora, uključujući međunarodnu policijsku saradnju i borbu protiv organizovanog kriminala, i pozvali su vlasti da ubrzaju reforme, posebno vladavinu prava i osnovna prava, pravosuđe, sloboda medija i borba protiv korupcije.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve