Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska unija otpisala Bečića i Abazovića?

Šef delegacije EU u Podgorici, kazao je da je iznenađen time kako su lideri Demokrata i GP URA izigrali dogovor postignut 20. maja prošle godine u Briselu

Na 30. sjednici Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, koja je održana juče, šef delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav saopštio je da je Brisel iznenađen što lideri Demokrata i GP URA Aleksa Bečić i Dritan Abazovićnisu ispoštovali dogovor postignut sa visokim predstavnikom EU za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, pišu Dnevne novine.

Šef delegacije EU u Podgorici, kazao je da je iznenađen time kako su lideri Demokrata i GP URA izigrali dogovor postignut 20. maja prošle godine u Briselu.

Orav je bio na sjednici Odbora za evropske integracije kako bi predstavio članovima Odbora ključne nalaze Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2019. godinu.

On je govorio o ocjeni stanja i ostvarenom nivou spremnosti Crne Gore za članstvo u EU, posebno u dijelu koji se odnosi na političke kriterijume i vladavinu prava. Ambasador Orav se osvrnuo na izborno zakonodavstvo, rad parlamenta, parlamentarni nadzor i posebno politički dijalog, pravosudni sistem, rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, osnovna prava, slobodu medija i reformu javne uprave.

Orav je, govoreći, na zatvorenom dijelu sjednice, pred članovima Odbora za evropske integracije i većinom lidera crnogorske opozicije kazao da je sproveden skoro svaki segment dogovora, osim što sada “nigdje nema Demokrata i GP URA”, saznaju Dnevne novine.

“Nema ih danas ni ovdje, a još uvijek bojkotuju rad Skupštine Crne Gore i Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Evropska unija ne može podržati bojkot Skupštine i ovog odbora, jer se time dovodi u pitanje reforma koja bi trebalo da se sprovede do narednih izbora”, kazao je Orav.

On je naglasio da nije ispoštovan dogovor, od prije tačno godinu dana kada su Bečić i Abazović prezentovali Hanu Plan izbornih reformi koji je prethodno pozdravila Evropska komisija. Oni su tada iskazali spremnost da se uz podršku Evropske unije u “ad hoc” parlamentarnom radnom tijelu bore za dosljednu implementaciju predloženih rješenja.

“Smatram da svi politički subjekti u demokratskim institucijama moraju da se angažuju u konstruktivnoj debati, a debata mora da se odvija u parlamentu. Imali smo odličan razgovor sa liderima stranaka o procesu koji nas očekuje, biće tu mnogo izazova, ali imaćemo konstruktivan fokus na ovu temu, a progres je, kao i uvijek u životu, moguć. Ključne stavke su napredak u reformi slobode izražavanja i medija, reforma sudstva, reforma izbornog zakonodavstva, a koje su sve ne samo u srži crnogorskih reformi u smislu članstva u EU, već i crnogorski građani očekuju rezultate u ovoj oblasti”, saopštio je Han na sastanku sa dvojicom lidera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve