Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska unija iskreno cijeni reformski trud Crne Gore u sektoru javne uprave

Održan sastanak Radne grupe za izradu Analize funkcinisanja sistema lokalne samouprave

Sastanak Radne grupe za izradu Analize funkcinisanja sistema lokalne samouprave, koju je formiralo Ministarstvo javne uprave održan je danas u Podgorici.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave, Dragiša Janjušević u uvodnom dijelu je istakao da je decentralizacija lokalne samouprave najvažniji proces koji će se dešavati, kao i cilj i nastojanje da Analiza funkcionisanja lokalne samouprave bude mapa puta kako treba da počne proces decentralizacije lokalne samouprave u Crnoj Gori.

„Od našeg prvog sastanka kompleksnost ove materije zatijevala je jedan temeljan pristup i veliki broj konsultacija koje smo imali u prethodnom periodu, kako bi došli do Upitnika koji će biti proslijeđen svim lokalnim jedinicama u Crnoj Gori i od kojih očekujemo što kvalitetnije povratne informacije.To je zahtijevalo konsultacije sa našim partnerima SIGM-om i OECEDom, značajan broj edukativnih radionica, priprema materijala, analiza propisa, kao i sastanaka sa predstavnicima svih ministarstava koji su uključeni u radnu grupu“, kazao je Janjušević.

On je istakao kako vjeruje da će se, zajedničkim naporom doći do dokumenta koji će biti kamen temeljac za otvaranje istinskog procesa decentralizacije lokalne samouprave u Crnoj Gori, i koji će biti obavezujući dokument za svaku buduću javnu politiku.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Orlando Fusko, je istakao da Evropska unija iskreno cijeni i u potpunosti podržava reformski trud Crne Gore u sektoru javne uprave u kojem je ostvaren određeni napredak i dodao da isto tako na tom planu ima još puno toga da se radi.

“To pogotovo važi u njegovom ključnom elementu lokalne samouprave. Zato je posebno važna ova radna grupa, koja ima za cilj da analizira stanje lokalne samouprave i, na osnovu analize, predloži konkretne mjere za poboljšanje lokalne vlasti u korist svih građana”, kazao je Fusko.

On je istakao da su jedinice lokalne samouprave motor pozitivnih promjena i prirodni saveznik procesu evropske integracije.

“Voljeli bismo da dijalog između Ministarstva i Zajednica opština rezultira da lokalna dimenzija bude prisutna u ciljevima, rezultatima i aktivnostima ovog projekta. Takođe, ubuduće smo spremni da konsolidujemo mrežu ljudi na terenu, u svim lokalnim samoupravama, koje bi se bavile EU politikama, zakonodavstvom, fondovima i programima”, poručio je Fusko.

Načelnica Direkcije za implemetaciju principa dobre javne uprave, analitiku i izvještavanje, Nina Blažić predstavila je dosadašnje aktivnosti Ministarstva javne uprave na pripremi Analize, kao i dokumente, Metodologija za izradu Analize i Upitnik za jedinice lokalne samouprave.

„Kroz Metodologiju za pripremu Analizu funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, postavljene su praktične smjernice za izradu analize, metodološki pristup, odgovorna lica, usaglašenost i međusobna povezanost koraka sa ciljem dobijanja preciznih kvantitativnih i kvalitativnih podataka, kao i vremenska dinamika realizacije podaktivnosti koji prate proces pripreme Analize.

Dok će se na osnovu Upitnika za jedinice lokalne samouprave, istakla je Blažić, prikupljati podaci za potrebe procjene stanja na lokalnom nivou u oblastima izvorni, preneseni povjereni poslovi JLS, upravljanje ljudskim resursima, finansijski kapaciteti za vršenje izvornih nadležnosti, odnos centralnih i lokalnih organa, odnos organa lokalne uprave i javnih službi na lokalnom nivou i međuopštinska i međunarodna saradnja.

Na sastanku Radne grupe prisustvovali su i eksperti SIGMA-e i kroz diskusiju razmatrani su i usvojeni dokumenti i započeo je proces prikupljanja podataka za izradu Analize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve