Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Eurobarometar: Povjerenje u Vladu Crne Gore ima 50 odsto građana

Na pitanje da li smatrate da bi članstvo u Evropskoj uniji bila dobra stvar, 63 odsto je odgovorilo da smatra da je dobra stvar, 20 odsto da je loša, 16 da nije ni dobra ni loša, i jedan odsto je reklo da ne zna

Povjerenje u aktuelnu Vladu Crne Gore ima 50 odsto crnogorskih građana, dok 48 nema, podaci su iz istraživanja Eurobarometar koje je objavila Evropska komisija. Na pitanje koliko vjerujete u Vladu Crne Gore, da ima povjerenje reklo je 50 odsto građana, da nema 48 odsto, dok dva odsto nije odgovorilo na to pitanje, pokazuje istraživanje.

Prema anketi, potpuno ista situacija je i kada je u pitanju povjerenje u Skupštinu Crne Gore. I u nju povjerenje ima 50 odsto anketiranih građana.

Na pitanje da li smatrate da bi članstvo u Evropskoj uniji bila dobra stvar, 63 odsto je odgovorilo da smatra da je dobra stvar, 20 odsto da je loša, 16 da nije ni dobra ni loša, i jedan odsto je reklo da ne zna.

Navodi se i da 54 odsto građana Crne Gore ima povjerenje u Evropsku uniju, dok 42 odsto nema, a četiri odsto je reklo da ne zna odgovor na to pitanje.

U lokalne vlasti u Crnoj Gori povjerenje ima 55 odsto građana, dok je 44 odsto izrazilo da nema povjerenja.

Na pitanje, koliko imate povjerenja u Vojsku Crne Gore, 58 odsto građana kazalo je da ima povjerenje, a 40 da ne vjeruje.

U pravodusni sistem Crne Gore vjeruje 54 odsto, dok 44 odsto ne vjeruje, podaci su ankete.

Na pitanje u kom smjeru se odvijaju stvari u vašoj državi, da se u Crnoj Gori odvijaju u dobrom smjeru ocijenilo je 63 odsto građana,a u pogrešnom smjeru 25 odsto.

Po mišljenju 50 odsto građana Crne Gore, stvari će se u narednih 12 mjeseci odvijati u dobrom smjeru, 13 odsto je reklo da će se odvijati u lošijem, a 35 odsto je reklo da ne očekuju nikakve promjene.

Širom Evrope građani su velikoj mjeri iskazali podršku koracima koje je Evropska unija preuzela da zaštiti Ukrajinu i ukrajinski narod.

Oni takođe podržavaju jaču saradnju EU u oblasti odbrane i povećanu potrošnju na odbranu.

Iako inflacija ostaje glavna briga, percepcije ekonomske situacije i ekonomskih očekivanja se poboljšavaju. Većina Evropljana vjeruje da plan EU za oporavak vrijedan 800 milijardi eura, može biti efikasan u odgovoru na trenutne ekonomske izazove. Podrška euru ostaje visoka.

Kako je saopšteno iz Evropske komisije, širom Evrope je u anketi učestvovalo preko 26.000 građana, a osim članica EU anketom su obuhvaćene i države kandidati i potencijalni kandidati.

Eurobarometer je serija istraživanja uglavnom sprovedenih od strane Evropske komisije počevši od 1973. godine.

Eurobarometar anketama mjeri javno mnjenje u svim državama članicama EU, kao i u zemljama kandidatima, i tako Evropska komisija može vidjeti šta građani misle o Evropskoj uniji i jesu li ili nisu zadovoljni njenim funkcionisanjem. Istraživanja se Sprovode barem dva puta godišnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve