Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

EU: Crna Gora da vrati debatu u parlament

Evropska unija pozvala je sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost i vrate političku debatu u parlament, gdje joj je i mjesto, ocijenivši da bojkot nije rješenje posebno u zemlji koja pregovara o članstvu u EU

Evropska unija pozvala je sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost i vrate političku debatu u parlament, gdje joj je i mjesto, ocijenivši da bojkot nije rješenje posebno u zemlji koja pregovara o članstvu u EU.

Ilustracija

EU izražava žaljenje što, zbog nedostatka kvoruma, privremeni parlamentarni odbor za sveobuhatnu reformu izbornog zakonodavstva Crne Gore nije uspio uspešno da okonča rad do isteka mandata 18. decembra, naveo je u saopštenju portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.

To je, dodaje se, za Crnu Goru propuštena prilika da ponovo uspostavi politički dijalog u parlamentu, poveća povjerenje u sprovođenje parlamentarnih izbora iduće godine i postigne međupartijski sporazum o nizu stavki važnih za reformsku agendu Crne Gore prije svega u vezi sa pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore predložila Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica i da je regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, EU je u saopštenju ukazala da to treba činiti na sveobuhvatan način, okupljajući sve relevantne učesnike i u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama iz mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve