Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Stano: Obaveza o formiranju ZSO hitna i bitna, izostanak će izazvati posljedice

Svi potpisani dokumenti i obaveze u Dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, su na snazi i moraju biti sprovedeni, a to se odnosi i na Briselski i na Ohridski sporazum, poručio je Stano

Sprovođenje obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) je “od bitne važnosti i jedno od najhitnijih pitanja”, a izostanak toga će izazvati posljedice, izjavio je danas portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

„EU i naši međunarodni partneri su bili veoma jasni u odnosu na kosovsku stranu da ona to mora sprovesti, jer će izostanak toga izazvati posljedice“, naglasio je Stano, podvukavši da se obaveza sprovođenja odnosi i na Ohridski sporazum.

Svi potpisani dokumenti i obaveze u Dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, su na snazi i moraju biti sprovedeni, a to se odnosi i na Briselski i na Ohridski sporazum, stavio je do znanja portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Stano je time odgovorio na pitanje novinara da li je poslije 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze za vlasti u Prištini da formira ZSO za Evropsku uniju i dalje na snazi taj sporazum i šta će EU učiniti da privoli Prištinu da to učini.

Stano je dodao da su sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO, kao i Ohridskog sporazuma „vezani za napredak i Kosova i Srbije na putu ka članstvu u EU“.

„Tako da ukoliko partneri ne ispune svoje obaveze iz sporazuma koje su utanačili, uslijediće veoma ozbiljne posledice i jedini koji će za to platiti su ljudi za koje ti partneri tvrde da žele da ih zaštite, odnosno da delaju u njihovom interesu“, zaključio je Stano.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve