Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

ESKOBAR U CRNOJ GORI: Ishvalio svoj resurs i pokušao da poruči da nije rashodovan

Ako je do sad bilo nedoumica po čijim nalozima radi, funkciji prilično nedorasli Spajić, onda je to nakon današnje posjete Eskobara postalo potpuno jasno. Takođe je interesantno da Eskobar posjećuje Crnu Goru nakon što su počele da se čuju sve glasnije spekulacije da njegova misija na Zapadnom Balkanu predstavlja veliko razočarenje u Vašingtonu, o čemu je Portal Aktuelno već pisao.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Gabrijel Eskobar posjetio je danas Crnu Goru gdje se sastao sa premijerom Milojkom Spajićem, nakon čega je održana zajednička konferencija za medije.

Ako je do sad bilo nedoumica po čijim nalozima radi, funkciji prilično nedorasli Spajić, onda je to nakon današnje posjete Eskobara postalo potpuno jasno.

Eskobar je na konferenciji za medije maltene naglasio da je Spajić resurs SAD, odnosno njegov lični resurs, poručivši da je ’’Vlada pod vođstvom Spajića već učinila ogromne korake’’.

“Crna Gora i većina lidera ove zemlje pokazali su sjajnu viziju u usmjeravanju zemlje. Zahvaljujem vam na svemu tome”, poručio je Eskobar u hvalospjevima usmjerenim crnogorskoj izvršnoj vlasti kakvi se ne pamte od jednog američkog diplomate.

Shvativši da se previše ofirao, Eskobar je pojasnio svoju izjavu da građani treba da prate ono što Spajić radi.

“Nijesam mislio da podržavam individualno premijera, već u svemu što nastoji da uradi da Crna Gora postane dio evropskog tržišta u punom smislu. Želimo da osiguramo da se Crna Gora pridruži što prije društvu naprednih zemalja poput Hrvatske”, kazao je Eskobar u pokušaju da ”ispegla” svoje eksplicitno favorizovanje Spajića. 

Eskobar je istakao da svaka zemlja koja se pridružuje EU se prvo pridružila NATO.

“To nije zahtjev ali je od pomoći. Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija. Zadovoljstvo je da se krećete tim pravcem. Ruski maligni uticaj u regionu je veoma ozbiljan”, kazao je Eskbar.

On je iskoristio priliku da istakne važnost NATO-a.

’’Pogotovo nakon invazije na Ukrajinu postalo je jasno koliko je važan NATO. Ogroman entuzijazam na kontinentu postoji prema NATO. Nadam se da se umije cijeniti ono što je Alijansa učinila za proteklih 75 godina”, istakao je Eskobar.

Eskobar hvali svog čovjeka, čime indirektno promoviše i svoj učinak kod šefova u čijoj je nemilosti

Premijer Spajić je kazao da Crna Gora treba da bude puna članica EU i tačka.

“Saopštena je jasna podrška našem evropskom putu. Podrška ekonomiji i razvoju je krucijalna američka podrška jer očekujem više američkih i evropskih investicija u tom pravcu. Sada dobijamo pravi novac i kredite za naše građane. Naše učešće u NATO je ekstremno bitno. Članstvo u NATO omogućava brže napredovanje ka EU”, kazao je Spajić.

Premijer je istakao da je sada jasno da je budućnost Crne Gore u EU.

“Fokusirani smo na put ka Briselu. IBAR je ključan i sva pažnja mora da bude usmjerena ka tome. Crna Gora treba da bude puna članica EU i tačka. Želimo da budemo pouzdan partner NATO saveznicima”, poručio je Spajić.

Posjeta da bi dokazao da nije rashodovan?

Interesantno je da Eskobar posjećuje Crnu Goru nakon što su počele sve glasnije spekulacije da njegova misija na Zapadnom Balkanu predstavlja veliko razočarenje u Vašingtonu, o čemu je Portal Aktuelno već pisao.

Činjenica od koje se ne može pobjeći je da je region zapadnog Balkana u mnogo goroj situaciji i stanju veće nestabilnosti nego što je bio prije nekoliko godina kada su na scenu stupili Eskobar, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i projekat Otvoreni Balkan. Stoga nije ni čudo što se spekuliše da oni predstavljaju ogromno razočarenje američke diplomatije, iako to nikad neće biti zvanično rečeno.

Eskobar je prošle sedmice uoči posjete Zapadnom Balkanu kazao da je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer Spajić radi, jasno stavivši do znanja čiji je resurs.

Na pitanje novinara da li bi SAD preispitale svoj odnos s Crnom Gorom u slučaju da stranke bivše koalicije okupljene oko Demokratskog fronta uđu u vladu, Eskobar je odgovorio da je prerano govoriti o tome kakvi bi bili odnosi SAD-a sa koalicijom koja je protiv Zapada i EU.

“Međutim, to je rizik i to je pitanje koje smo postavili premijeru i predsjedniku”, istakao je Eskobar, iako je upravo on dao signal Spajiću da slobodno uvede konstituente bivšeg DF-a u izvršnu vlast.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragan PV
18.03.2024-13:53 13:53

Vidim ja da ćete vi,, usrećiti CG “. Ko vi vjerovao taj je naivan. DF vam otvoreno poručuje da je protiv NATOa, protiv su i EU i niko da skrene pažnju Spaiću. Demokrate su slično DFu. Tako da nema ništa od EU. Bitno je da se potpiše ugovor sa kompanijom bliskoj vama za gradnju puteva, a vi da uzmete lovu kao što su DPS, SD i BS. Milo je pao zbog ugovora sa SRBS, nije zbog politike i Spc.

dragan
18.03.2024-14:17 14:17

Svaka cast. Respekt.

Majdan
19.03.2024-09:03 09:03
Reply to  dragan

Dragane, sasvim dobronamjerno: promijeni ponekad ovu cirkularnu poruku! Postaje malo onbotono!