Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Eraković: Taština, kao suština problema

S druge strane, dodaje, u godini u kojoj je preuzeo rukovođenje KCCG bilo je 545 ljekara, u godini u kojoj je sa funkcije pošao bilo ih je 585.

Klinički centar Crne Gore KCCG kojim sam rukovodio, u vrijeme najveće epidemije sa kojom se svijet suočio u novijoj istoriji, bio je zdravstvena ustanova kojoj su građani Crne Gore najviše vjerovali, kazao je Jevto Eraković, potpredsjednik i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

“Danima sam izložen napadima i pokušajima difamacije iz više medijskih oruđa vlasti zato što sam saopštio istinu – da smo aktuelnoj rukovodećoj garnituri KCCG “ostavili” kompletno obezbijeđena finansijska sredstva i neophodnu stručnu podršku za novu automatizovanu laboratoriju, novu PCR laboratoriju, novi operacioni blok IBD, novu angio salu, nove digitalne mamografe i da smo započeli nabavku PET CT u koordinaciji sa IAEA u Beču. Da smo obezbijedili i sredstva i projekte za izgradnju novih klinika i centara – za Kliniku za infektivne bolesti i dermatovenerologiju preko 8,2 miliona eura, Kliniku za mentalno zdravlje preko 4,7 miliona eura i za Centar za hematologiju oko 2,8 miliona eura, te da smo potpisali ugovore sa donatorima za rekonstrukciju Plastične hirurgije KCCG”, navodi Eraković.

Uslijedili su, ističe, buka i bijes onih kojima je, nehotično, očito pokvario planove da sve to predstave kao sopstvene uspjehe.

“Upravo to je paradigma onoga što smeta, kolegama i sve većem broju pacijenata. Taština – to je ta riječ koja opisuje problem. Nevjerovatno je kako reaguju ljudi koji bi trebalo da su humanisti i intelektualci. Zato, naprosto neće ni izdaleka biti dovoljni pokušaji da mene ućutkaju otužnim pričama o navodnom otimanju trpezarije na odjeljenju Ginekologije, jer su baš tu, na toj klinici, pacijentkinje dobile najbolje uslove u ovom dijelu Evrope”, kazao je Eraković.

S druge strane, dodaje, u godini u kojoj je preuzeo rukovođenje KCCG bilo je 545 ljekara, u godini u kojoj je sa funkcije pošao bilo ih je 585.

“I to je lako provjerljivo, uzaludne su drugačije konstrukcije. Uz to, tada je KCCG bio mjesto gdje su se zapošljavali najreprezentativniji stručnjaci i profesori iz regiona, shvatajući da tu imaju najbolje uslove za rad i profesionalni napredak”, kazao je Eraković.

Iza tima kojim je rukovodio ostalo je, tvrdi, “naslijeđe” da su u opremu, kroz investicije, uložili preko 12 miliona eura, a u građevinske radove preko 2,1 milion eura.

“KCCG kojim sam rukovodio, u vrijeme najveće epidemije sa kojom se svijet suočio u novijoj istoriji, bio je zdravstvena ustanova kojoj su građani Crne Gore najviše vjerovali. Oni koji su nas po dubini, širini i rodbini naslijedili treba da znaju – kredibilitet se ne stiče hvalisavošću i laganjem. Nego teškim radom i poštovanjem pacijenata i kolega. Ovako, sve više liče na čuvenog strip junaka Iznoguda. Čak i kad, mnogo puta, povjeruje da je konačno kalif umjesto kalifa, on ostaje to što jeste, iz-no-gud, vječiti gubitnik, sitni pokvarenjak i simbol (pre)ambicioznošću progutanog birokrate”, zaključio je Eraković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Eraković: Taština, kao suština problema – CG Vijesti
29.07.2021-12:09 12:09

[…] Aktuelno […]