Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Eksperiment u kolapsu — njemački mediji o oborenoj Krivokapićevoj vladi

Međutim, mašinski inženjer, Krivokapić, bio je politički neiskusan, zaključuje „Deutsche Welle

Priredio: V.J.

DPS je u avgustu 2020. izgubila većinu koju je uzimala zdravo za gotovo, a u decembru te godine je zemlja dobila novu koalicionu vladu koja je od početka označena kao „eksperimentalna” — piše „Süddeutsche Zeitung”.

„Eksperiment se sada može smatrati neuspješnim: premijer Zrdravko Krivokapić zbačen je izglasavanjem nepovjerenja, glasovima opozicije i frakcije sopstvene koalicije”.

„Ovome bi posebno trebalo da se raduje dosadašnji dugogodišnji vladar Milo Đukanović”, ocjenjuje dnevni list iz Minhena.

 

„Bio je to vrlo nestabilan savez od početka, držan na okupu najviše zajedničkom voljom da se Đukanović ukloni s poluga vlasti: koalicija je uključivala veći srpsko-nacionalistički Demokratski front (DF) uz malu lijevo-zelenu, proevropsku URA”.

„Nikoga ne treba da čudi što je savez ovih krajnje neravnopravnih partnera teško pokrenuo realne reforme. Da DF ne bi kadrovski i ideološki previše dominirao novom vlašću, dogovorena je ekspertska vlada pod rukovodstvom Krivokapića, nestranačkoga profesora”.

„Abazović, partijski lider URA i vicepremijer, pokrenuo je inicijativu za izglasavanje nepovjerenja protiv njega, čime je dobio većinu u parlamentu sa 43 od 81 glasa. Krivokapić je prethodno bezuspješno pokušavao da svrgne svoga zamjenika”.

„Sukob između koalicionih partnera nedavno je eskalirao iz kombinovnih razloga: URA je razočarana što zajednička vlada nije postigla napredak u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Osim toga, podjele u društvu postajale su sve oštrije, a uticaj srpskih nacionalističkih snaga n vladu je rastao. Jedan ministar je javno negirao da je masovno ubistvo 1995. u Srebrenici genocid”.

„Abazović sada sebe vidi kao pobjednika”, zaključuje „Süddeutsche Zeitung”.

Drugi njemački medij, „Deutsche Welle”, saopštava da je „Crna Gora najmanja država na zapadnome Balkanu — a opet jedna od najkonfuznijih u region”.

„Zornije nego ikad posljednjih godina se to sada uočava: u zemlji se završava — bar za sada — kratak i buran reformski eksperiment čiji tok orlovskim očima prate gotovo sve suśedne zemlje”.

„Na vlast je (u avgustu 2020.) došao krajnje kontradiktoran savez tri partijske alijanse, od desničarskih konzervativnih nacionalista do proevropskih eko-liberala. Jedini zajednički cilj: izbačiti Đukanovića i DPS iz državnih kontrolnih centara”.

Međutim, „mašinski inženjer, Krivokapić, bio je politički neiskusan”, zaključuje „Deutsche Welle”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve