Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

EK zabrinuta zbog izmjene Zakona o RTCG

Iz Komisije naglašavaju da su pluralizam i nezavisnost medija stubovi demokratskog društva i moraju se podržavati

Evropska komisija (EK) zabrinuta je zbog izmjena Zakona o Radio televiziji Crne Gore, saopšteno je u Briselu. Naglašavaju da je predlog Vlade usvojen bez konsultacija sa javnosti i Komisijom. Ističu da Crna Gora treba da izbjegava bilo kakvu odluku koja bi mogla ugroziti nezavisnost RTCG počevši od njenog budžeta.

“Evropska komisija sa zabrinutošću primjećuje predlog Vlade Crne Gore, usvojen bez konsultacija javnosti ili Komisije, da se izmijeni Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG, što bi moglo prijetiti da unese neizvjesnost u budžetska izdvajanja za RTCG”, poručio je portparol Evropske komisije.

Iz Komisije naglašavaju da su pluralizam i nezavisnost medija stubovi demokratskog društva i moraju se podržavati.

“Da bi nastavila sa procesom pristupanja EU, Crna Gora treba da obezbijedi nezavisno funkcionisanje javnih medija, uključujući i garantovanje adekvatnih, održivih i predvidljivih finansijskih resursa kako bi RTCG bila u stanju da ispuni najviše standarde medijskog integriteta i odgovornosti. Stoga, Crna Gora treba da izbjegava bilo kakvu odluku koja bi mogla ugroziti nezavisnost RTCG počevši od njenog budžeta”, zaključuju u Komisiji.

Predlogom zakona, mijenja se dio koji se odnosi na utvrđeni procenat od 0,3 odsto BDP-a za RTCG i navodi da će sredstva za obavljanje osnovne djelatnosti biti obezbjeđivana u “zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje, s tim da iznos od tih sredstava na godišnjem nivou ne može biti manji od iznosa opredijeljenog za prethodnu godinu”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve