Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

EK objavila izvještaj o CG: Ostvaren napredak, problem nedostatak političkog dijaloga

U Izvještaju dodaju da je Crna Gora djelimično spremna kada su posrijedi reforma javne administracije, borbe protiv korupcije i borbe protiv kriminala

Evropska komisija predstavila je danas u Briselu Paket proširenja za Zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj za Crnu Goru. Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han ocijenio je da je Crna Gora ostvarila napredak, ali je potrebno implementirati reforme u oblasti vladavine prava.

Šta piše u Izvještaju o napretku CG?

U izvještaju o napretku Crne Gore za 2019. godinu, Evropska komisija (EK) je ocijenila da u našoj državi vlada nizak nivo povjerenja u izborni okvir, te da ima određenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Politička scena je, kako je ocjenjeno u izvještaju, polarizovana, a veliki problem predstavlja nedostatak istinskog političkog dijaloga.

“Određeni, ograničeni, napredak je ostvaren, kada je politički dijalog nastavljen u parlametnu 2018. godine, uz privremeni povratak dijela opozicionih partija. Ipak, nakon afere “Koverta” tokom ove godine, opozicja se vratila bojkotu parlamenta”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju je konstatovano i da Odbor za reformu izbornog zakonodavstva koji je u jesen prošle godine formiran nije dao rezultat u svom mandatu.

Dodaje se i da je neophodno jačati transparentnost, učešće i vladin kapacitet za sprovođenje reformi.

“Povratak političke debate u parlament je odgovornost svih političkih aktera”, konstatovano je u izvještaju.

U izvještaju se ističe da nije bilo novih pomaka u istragama navodne zloupotrebe javnih sredstava za političke  svrhe u 2012. godini.

“Tužilaštvo je pokrenulo istrage u vezi sa nekim navodima i Agencija za borbu protiv korupcije kaznila je političku stranku koja je donacijom dobila ilegalan novac. Ove tvrdnje zahtijevaju kredibilan, nezavisan i djelotvoran institucionalni odgovor”, tvrde u Evropskoj komisiji

Sa druge strane, kako su ocijenili u EK, postoji izvjestan napredak Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da i dalje nedostaju rezultati kada su u pitanju određene vrste organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

“Postoje i određeni rezultati u istraživanju pranja novca, finansijskih istraga i zapljene imovine stečene kriminalom. Međunarodna policijska saradnja donosi rezultate. Potrebni su ubjedljivi rezultati o složenijim vrstama organizovanog kriminala, gdje su ugroženi i lokalni interesi, uključujući pranje novca, trgovinu ljudima i krijumčarenje duvana, kao i konfiskaciju prihoda od kriminala”, kaže se u izvještaju.

Kada je u pitanju ekonomija, Crna Gora je, tvrde u EK, ostvarila napredak i da je poboljšala ishode na tržištu rada.

“Nezaposlenost je ostala visoka. Crna Gora je ostvarila određeni napredak i umjereno je pripremljena da se nosi sa pritiscima konkurencije i tržišnih snaga unutar Evropske unije”, kaže se u izvještaju.

Napredak nije evidentiran u procesuiranju napada na novinare, a mjere koje je EK prošle godine predložila nisu implementirane.

“Veoma su ograničeni dometi istraga napada na novinare. Nedavni politički uplivi u Savjet Javnog servisa i Agenciju za elektronske medije jesu stvar koja zaista zabrinajva. Medijska scena ostaje visoko polarizovana a i dalje su glavni izazovi razumijevanje uloge slobode medija.”, navodi se u izvještaju.

Kompletan izvještaj možete vidjeti OVDJE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve