Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Džaferović: Vrijeme je pokazalo da put Crne Gore trasiran pod vođstvom Đukanovića nema alternativu

Kako se dodaje u saopštenju, savjetnici Đukanovića prenijeli su pozdrave i spremnost predsjednika i da na konkretnom primjeru, potvrdi  da su odnosi između dvije države prijateljski, te da je zajednički cilj stabilnost regiona kroz nastavak puta ka EU

Delegaciju kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koju su činili Amer Halilović, Radojka Rutović i Boris Bastijančić primio je u Sarajevu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džeferović, a povodom njegove inicijative da Đukanović bude pokrovitelj Projekta od državnog značaja za BiH pod nazivom “Nacionalno blago BiH”.

“Izuzetna nam je čast i privilegija što je predsjednik Đukanović prihvatio naš prijedlog da bude pokrovitelj izložbe u Podgorici. Kultura je spona među ljudima, a saradnja  Crne Gore i BiH na tom polju je primjer koji bi trebalo da slijede sve zemlje zapadnog Balkana“, rekao je Džaferović. On  je apostrofirao ulogu Đukanovića u učvršćivanju temeljnih vrijednosti Crne Gore, kao i njegov uticaj u očuvanju multietničkog sklada u regionu.

“Evropski put, NATO članstvo, relaksacija međuetničkih odnosa i puno poštovanje etničkih prava, isključiva je zasluga predsjednika Đukanovića. Vrijeme je pokazalo da put Crne Gore, trasiran pod njegovim vođstvom nema alternativu. Crna Gora podržava, i na tome sam posebno zahvalan predsjedniku Milu Đukanoviću, evropski put BiH, kao cjelovite i demokratske zemlje, na temelju Dejtonskog sporazuma, uz poštovanje ravnopravnosti svakog građanina”, istakao je Džeferović izražavajući optimizam da je geopolitička konfiguracija Zapadnog Balkana završena.

Kako se dodaje u saopštenju, savjetnici Đukanovića prenijeli su pozdrave i spremnost predsjednika i da na konkretnom primjeru, potvrdi  da su odnosi između dvije države prijateljski, te da je zajednički cilj stabilnost regiona kroz nastavak puta ka EU.

„Projekti iz oblasti kulture, očuvanje kulturne baštine i identiteta uz poštovanje različitosti, ulaznica su za porodicu evropskih naroda. Nadamo se da ćemo sopstvenim sposobnostima, uz podršku odgovornih politika, prirodnih saveznika sa evropskog i evroatlantskog prostora, uspjeti da spriječimo da konstruisana destrukcija dobije na zamahu, kako se ne bi ponovile najtragičnije greške koje smo već preživljavali na ovim prostorima“, poruka je savjetnika Predsjednika Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore ce  povodom  Projekta „Nacionalno blago BiH” , narednog mjeseca ugostiti autora i organizatore – izaslanika člana Predsjedništva Amela Suljevića, direktora Nacionalne univerzitetske biblioteke dr Ismeta Ovčinu i predsjednika Upravnog odbora Fondacije Alija Izetbegovic, Farisa Nanića.

Izložba pisanog kulturnog nasljeđa  „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“ pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Željka Komšića, premijerno će biti predstavljena 1. marta u tamošnjoj Vijećnici, povodom  30 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Riječ je o svojevrsnom kaleidoskopu čudesne i uzbudljive prošlosti koji pripada narodima u BiH, satkanom u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, sačuvanim od plamena ratne agresije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve