Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ

Crna Gora odlučno nastavlja putem reformi, da gradi otvoreno evropsko društvo, društvo demokratije i vladavine prava. Sveobuhvatne reforme i ispunjavanje svih kriterijuma za punopravno članstvo u EU ostaju apsolutni prioritet

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv kopredsjedavajućih predsjednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova i predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, učestvovao je danas na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, čiji je domaćin Sofija.

“Stabilan, ekonomski demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ”, poručio je Đukanović.

Nema bolje garanacije za dugoročno očuvanje mira od ubraznog razvoja svih zemalja regiona, istakao je Đukanović.

“U šest godina postojanja, Berlinski proces je dosljedno čuvao osnovnu poruku – evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

Regionalna saradnja neupitno donosi pozitivne rezultate i ubrzava razvoj naših ekonomija i društava u cjelini. Ona dobija najveću vrijednost onda kada doprinosi realizaciji našeg strateškog cilja – punopravnog članstva u EU”, kazao je Đukanović.

Produbljivanje ekonomske saradnje, oličeno u nastavku Višegodišnjeg akcionog plana, Đukanović vidi kao novi pomak “naših ekonomija ka jedinstvenom tržištu Evropske unije”.

A to je, ističe odlučan iskorak, za koji moraju biti spremne i administracije i privreda.

“Jednako tako, Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan je dokaz posvećenosti Regionu i putokaz za strateške odluke, prije svega u oblasti održivog razvoja. Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana brže će se oporaviti i razviti jedino povećanjem investicija, podsticanjem preduzetništva i uklanjanjem što većeg broja barijera koje opterećuju poslovanje. Sve drugo samo će pojačati efekte krize i voditi u novo zaostajanje.

Podrška Crne Gore sveobuhvatnoj tranziciji ka modernoj, kompetitivnoj, klimatski neutralnoj ekonomiji, koja se odgovorno odnosi prema raspoloživim resursima, nije samo deklarativna. Rezultati iz prethodnog perioda to najbolje potvrđuju. Zbog toga predočene Smjernice za implementaciju Zelene agende u Crnoj Gori ne treba posmatrati samo kao podršku, već i kao potvrdu ostvarenog”, kazao je Đukanović koji se osvrnuo i na energetsku tranziciju i ukazao na značaj ranog uključivanja u Šemu za trgovinu emisijama C02 Evropske unije i potrebu da se bez odgađanja pristupi usaglašavanju sa njom.

“Crna Gora je tu već napravila krupan iskorak i spremna je da svoja iskustva podijeli sa susjedima. Međutim, uloga EU u ovom procesu je ključna. Zato je posebno važno da ovu preporuku iz smjernica Komisije, što prije razmotre i odgovarajuća tijela EU i zemalja članica.

Samo na taj način možemo odgovorno pristupiti realizaciji ostalih ciljeva. Zelena agenda je u Uniji opšteprihvaćena kao nova startegija za rast. Tako mora biti i u državama Zapadnog Balkana. Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ. Nema bolje garancije za dugoročno očuvanje mira od ubrzanog društvenog razvoja svih zemalja regiona”., kazao je Đukanović.

Berlinski proces se, smatra potvrdio kao najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju napretka i ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU.

“Imamo dovoljno razloga da vjerujemo da možemo ubrzati razvoj i prevazići poteškoće prouzrokovane višedecenijskim zaostajanjem i aktuelnom pandemijom. Ranije prepoznati pravci zelene ekonomije, digitalne transformacije i diverzifikacije ostaju ključ dugoročnog razvoja. A da bi svi zajedno trčali mnogo brže, i da bi se cio region razvijao brže, potrebno nam je i mnogo više znanja i odgovornosti. I to posebno u implementaciji preuzetih obaveza.

Crna Gora odlučno nastavlja putem reformi, da gradi otvoreno evropsko društvo, društvo demokratije i vladavine prava. Sveobuhvatne reforme i ispunjavanje svih kriterijuma za punopravno članstvo u EU ostaju apsolutni prioritet.

Zahvaljujem liderima koji su prisustvom danas potvrdili privrženost evropskoj budućnosti država Zapadnog Balkana, i pozdravljam održavanje naredog samita u Berlinu, poručio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
kazem
10.11.2020-17:38 17:38

Da je bogatiji Tramp no Milo.

Fridoom
10.11.2020-20:14 20:14

Samo ti promovisi Mini Sengen sa Vucicem. Izdajnice Crne Gore.