Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Dukaj: Brža i bolja javna usluga cilj bez alternative

''Decentralizacija lokalnih samouprava je jedan od osnovnih uslova demokratskog unapređenja društva'', kazao je Dukaj

Ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, Agne Bilotaite primila je danas u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u Vilniusu, ministra javne uprave, Maraša Dukaja.

Bilotaite je naglasila da je jedna od prioritetnih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Litvanije formiranje državne politike u oblasti javne uprave, kao i uređenje i koordinacija njenog sprovođenja.

“Decentralizacija lokalnih samouprava je jedan od osnovnih uslova demokratskog unapređenja društva. Preduzimamo konkretne mjere kojim će lokalne samouprave dobiti realni stepen decentralizacije kako bi se razvijale na pravi način u finansijskom i kadrovskom smislu”, kazao je Dukaj.

Kako je istakao, procesi digitalizacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave. Brža i bolja javna usluga za građane i privredu je cilj bez alternative na putu demokratskog razvoja zemlje.

Između ostalog naglašeno je da je uvođenje upravljanja kvalitetom u javnoj upravi jedna od glavnih prioriteta Strategije reforme javne uprave 2022/2026 koja određuje mapu puta ka ostvarenju ovog važnog cilja. Koriste se ekspertska znanja i drugi potencijali naprednijih zemalja – međunarodnih organizacija, koji se bave ovom tematikom.

“Sagovornici su se usaglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u okviru razmjene iskustava o decentralizaciji lokalnih samouprava i osnaživanja ovog sistema”, zaključje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
17.04.2023-17:36 17:36

…Dukaj ne “bistri politiku” ali đe “upre prstom” na Evropskoj mapi eto ti ga tamo…
ni njemu ne smeta ostavka Vlade radi – u punom kapacitetu…/putuje li putuje -ispunjava mladalacke želje…/