Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Dragićević podnio žalbu: DIK dužan da utvrdi validnost saznanja Leposavića o zloupotrebama na biračkim mjestima

U žalbi DIK-u Dragićević navodi da kao građanin i građanski aktivista traži da se žalbe i prigovori razmotre, te pokrenu postupak protiv Leposavića

Književnik Žarko Dragićević podnio je Državnoj izbornoj komisiji žalbu u postupku povlačenja prigovora žalbi nosioca lista “Pravda za sve” Vladimira Leposavića, navodeći da su iz ove partije žalbu podnijeli zbog zloupotreba u izbornom postupku, ističući da je DIK dužan da utvrdi validnost tih saznanja, u protivnom se dovodi u poziciju saučesnika u prikrivanju neregularnosti na prijavljenim spornim biračkim mjestima.

Podsjećamo, Leposavić je povukao prigovor na propust upućen DIK-u zbog neregularnosti koje su njihovi članovi registrovali na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici, a danas i preostale žalbe ranije upućene Ustavnom sudu zbog nepravilnosti na biračkim mjestima u Baru, Budvi i Nikšiću, kako bi onemogućili da Socijaldemokratska partija ostvari parlamentarni status.

U žalbi DIK-u Dragićević navodi da kao građanin i građanski aktivista traži da se žalbe i prigovori razmotre, te pokrenu postupak protiv Leposavića.

Prvi razlog je, kako navodi, što je ova lista “utvrdila i informisala DIK o ‘inficiranju i zloupotrebama’ u izbornom postupku”.

“To znači da DIK ima saznanja i dužan je da utvrdi “validnost” tih saznanja jer u protivnom dovodi instituciju da bez obzira na moguće “neregularnosti” ne vrši svoje ustavne nadležnosti i bilo bi nužno odbiti “zahtjev za povlačenje žalbi” liste “Pravda za sve”, jer u protivnom DIK se dovodi u poziciju “saučesnika” u prikrivanju neregularnosti na biračkim mjestima koje je podnosilac “identifikovao” kao zloupotrebljena u izbornom postupku”, ističe Dragičević.

Drugi razlog je, kako dodaje, to što je lista “Pravda za sve” javnosti saopštila da žalbe povlači sa razlogom da “političkom subjektu koji se ne vlada po njihovim ideološkim i nacionalnim ciljevima na taj način šalju u propast – političku prošlost”.

“A ova izjava je sama po sebi dokaz o namjeri da se oko 9.000 građana “diskriminiše” bez obzira na saznanja o “korumpiranosti izbornog procesa na više mjesta”, rekao je Dragićević.

Zamolio je predsjednika DIK-a Nikolu Mugošu da sazove sjednicu i izjasni se po ovoj žalbi i dostavi mu rešenje kako bi mogao postupak “narušenih građanskih prava” u daljnoj proceduri dovesti do kraja.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
11.07.2023-02:54 02:54

Bujo vrti đe burgija ne može!