Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Zvanična Srbija, njihova crkva i mediji da ne dižu tenzije u Crnoj Gori

Uvijek spremnom tumaču političkih prilika u Crnoj Gori, Ivici Dačiću kratko ćemo poručiti da se drži mikrofona po šatorskim veseljima, poručuju iz DPS-a

Nova opšta mobilizacija zvaničnog Beograda i njegovih tabloida povodom Crne Gore nešto je što malo koga iznenađuje. Pokušaj produbljivanja podjela, rasplamsavanja sukoba, podmetanja lažnih vijesti u cilju provociranja narodnog gnijeva, ustaljen je „modus operandi“ kada treba doliti ulje na vatru, saopštili su iz Medija centra DPS-a.

“Uvijek spremnom tumaču političkih prilika u Crnoj Gori, Ivici Dačiću kratko ćemo poručiti da se drži mikrofona po šatorskim veseljima. Jer, teško da on može podučiti nas u Crnoj Gori kako su ovdje birani mitropoliti – onako kako to danas čini Srpska pravoslavna crkva sigurno nijesu. Uostalom, nikad niko iz Crne Gore Dačića nije podučavao istoriji Srbije i Žitorađe, pa bi bilo vrijeme da i on konačno prestane tumačiti prošlost naše države, o kojoj je i ovoga puta pokazao zapanjujuće neznanje. Interesantno je i to kako Dačić nekoga etiketira kao komunistu. Jer, upravo je on bio portparol stranke iznikle iz komunističke partije, a potom je prešao dug konvertitski put – od koaliranja sa Demokratskom strankom, preko Aleksandra Vučića, sve do bivšeg mladog komuniste koji se u poznoj dobi pokajnički okrenuo crkvi – desetak godina nakon što mu je ta ista crkva živom držala parastos”, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, od Dačića je mnogo umjerenije djelovao i sam Porfirije, “koji je juče, govoreći o istoriji, jasno kazao kako su na Cetinju vjekovima ustoličavani – pravoslavni mitropoliti”.

“Očito svjestan da je to bila druga crkva, Porfirije je tek zaboravio da u tim prošlim vjekovima duhovnog vođu Crnogorcima nije birao ni Beograd niti bilo ko drugi do samog naroda”, ističu iz DPS-a.

Zato, kako kažu iz te partije, dosta je tumačenja istorije kako kome odgovara, naročito ako on ni na jedan način nije pozvan da govori o njoj.

“Ako već iz Beograda nijesu svjesni tenzija u koje je aktuelna vlast dovela crnogorsko društvo, neka makar, za promjenu, ćute. Jer, dolivanje ulja na vatru, što je već njihova specijalnost, ovog puta baš nikome ne ide u prilog – kako građanskoj Crnoj Gori, tako ni onima koji su u našoj državi politički eksponenti Srpske pravoslavne crkve i ideologije kojoj se Dačić, vječiti lovac na fotelje, priklonio”, zaključuju iz DPS-a.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve