Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

DPS: Zbog štete koju su pričinili u istražnom postupku povodom prokopavanja tunela, podnijete krivične prijave protiv Abazovića, Adžića i Kovača

Demokratska partija socijalista podnijela krivičnu prijavu protiv Dritana Abazovića, predsjednika Vlade, Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova i Marka Kovača, ministra pravde

Na osnovu člana 255 stava 1 Zakonika o krivičnom postupku, a cijeneći da postoji osnov sumnje, Demokratska partija socijalista Crne Gore podnijela je krivičnu prijavu protiv Dritana Abazovića, predsjednika Vlade, Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova i Marka Kovača, ministra pravde, saopšteno je iz ove partije.

“Sve iz razloga jer su dana 13. septembra 2023. godine u Podgorici, zajednički kao službena lica prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pričinili štetu istražnom postupku koji se vodi povodom nezakonitog prokopavanja tunela do Višeg suda u Podgorici i istovremeno obijanja depoa istog suda kojom prilikom je nestala određena dokazna građa, a ostali dokazi kontaminirani”, navode u saopštenju.

Kako navode, kao što je kompletna crnogorska javnost imala prilike da vidi, Abazović, Adžić i Kovač su prije izlaska na lice mjesta dežurnog tužioca i prije okončanja samog uviđaja, a tokom obezbjeđenja lica mjesta izvršenja krivičnog djela ušli u depou Višeg suda u Podgorici, kao i u stan u zgradi Njegoševoj ulici iz kojeg je započeto kopanje samog tunela, tj. na samo lice mjesta.

“Osim toga, pomenuta trojica su neovlašćenim boravkom u prostorije Višeg suda u Podgorici, gdje se čuvaju dokazi, ugrozili sudske postupke koji se vode pred ovim sudom, čime su kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore ili pak neko drugo djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Napominjemo da je osnov sumnje da su prijavljena lica izvršila krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore ili neko drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti proizilazi iz lako dostupnih video i foto zapisa u medijima, dok istovremeno prijavljena lica, po sopstvenom priznanju, ističu da su bili kritičnog dana, a tokom preduzimanja istražnih radnji, na lice mjesta izvršenja krivičnog djela”, ističu u saopštenju.

Ne žele, kažu, da podsjećaju na ustavnu podjelu vlasti u Crnoj Gori, nadležnosti predsjednika Vlade i ministara u Vladi, te istovremeno i na same policijsko-tužilačke procedure oko obezbjeđenja lica mjesta prilikom izvršenja krivičnog djela, te i ko su lica koja mogu boraviti na samom licu mjestu iz razloga što je i laiku jasno da prijavljena lica nijesu imala ovlašćenja da borave na licu mjesta izvršenja krivičnog djela, a isti su ipak bili prekoračenjem svojih službenih ovlašćenja.

“S tim u vezi očekujemo od nadležnog državnog tužilaštva da u konkretnoj pravnoj stvari utvrdi materijalnu istinu, kao i da ocijeni da li u radnjama prijavljenih lica ima elemenata krivičnog djela za koje se prijavljuju ili pak nekog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, te da pribavi video i foto zapis predmetnih događaja, kao i da sasluša Abazovića, Adžića i Kovača, kao i svjedoke koji imaju saznanja o gore navedenom. Takođe, ne manje bitnim smatramo, i očekujemo, da će nadležno tužilaštvo provjeriti ko je prijavljenim licima omogućio da na gore navedeni način ugroze istražni proces i sa tim u vezi da istovremeno ocijene da li i u njihovim radnjama ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
25.09.2023-16:09 16:09

Bravo ga DPSu za poštovanje institucija sistema i prijavljivanje ovog krivičnog djela mada se bojim da će završiti kao i sve dosad podnešene prijave. Ako se tužioci ne šćednu baviti ovom prijavom doći će vrijeme kad će neko šćeti i sa prijavom i sa tužiocima koji uredno ih slažu u neke fioke…