Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS: Raonić i menadžment RTCG da se izjasne o namjeri da se DPS-u nanese šteta, očekujemo javno izvinjenje

Smatraju da je napravljen niz prekršaja i povreda

Medija centar DPS-a saopštio je danas da je u jutarnjem programu „Dobro jutro Crna Goro“, emitovanom na TVCG 1, 10. jula 2023. godine došlo do povrjeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane, kako su naveli, uredništva navedene emisije i novinarke Milice Sandić, kojim je nanijeta šteta Demokratskoj partiji socijalista.

Naime, ukazuju iz DPS-a, voditeljka emisije je postavljajući pitanje svom gostu izgovorila i sljedeći komentar ”nažalost neke prakse nijesu se promijenile ni nakon odlaska DPS-a sa vlasti – zapošljavanje po partijskoj liniji, zauzimanje dobijenih resora i vidjeli smo i nastavak trošenja državnog novca za razne reprezentacije, za vozni park, funkcionerske benefite. Da li će se sa tim konačno stati i šta Vi u ime i Vaše stranke možete obećati građanima Crne Gore?”.

“Tako formulisano pitanje, servirano uz ličnu opasku voditeljke, izrečeno je kao da predstavlja opšte prihvaćenu činjenicu, a ne klasičan lični stav koji po svojoj sadržini i karakteru predstavlja subjektivno mišljenje voditeljke kojim se krši sama objektivnost novinarstva”, ocjenjuju u DPS-u.

Smatraju da je time napravljen niz prekršaja i povreda.

“Prije svega prekršen je član 9. stav 12. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore koji upućuje obaveze i odgovornosti, te obavezuje na nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa”, ističu iz DPS-a.

Takođe, kako su ocijenili u toj partiji, povrijeđena su neka od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju, i, kako smatraju, zloupotrijebljeno načelo koje propisuje da novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada izvještava o njima u interesu javnosti.

Na osnovu svega navedenog obavještavamo javnost da ćemo Agenciji za elektronske medije podnijeti prigovor, a uz to zahtijevamo i od generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i menadžmenta izjašnjenje o evidentnoj namjeri da se neprikladnom opservacijom voditeljke nanese šteta Demokratskoj partiji socijalista. Osim toga, od uredništva RTCG, direktora Raonića kao i voditeljke Sandić očekujemo da u narednoj emisiji jutarnjeg programa upute javno izvinjenje našoj partiji. Sve suprotno od toga smatraćemo svjesnim kršenjem objektivnosti izvještavanja Javnog servisa, medijske kuće koju finansiraju sve građanke i građani Crne Gore”, poručuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
11.07.2023-23:36 23:36

Podnesite krivicnu prijavu..zloupotreba polozaja..stim da steti lazima..drzavotvorcima..patriotima drzave CG..Sramotno..