Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

DPS predlaže izmjene zakona koje bi omogućile formiranje Opštine Zeta

''Višedecenijski san stanovnika''

Klub poslanika DPS će do petka predati izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o Glavnom gradu kako bi se u najkraćem roku omogućilo formiranje nove Opštine Zeta.

To je saopšteno na današnjoj pres konfenreciji Demokratske partije socijalista.

”Cilj je da se u postupku što prije razmatraju ove izmjene. Smatramo da je neophodno što prije razmatrati rješenja na skupštini da bi se usaglasili i drugi akti. Mi ćemo ova rješenja dati na potpis kolegama iz parlamentarne većine i kolegama iz SD-a”, rekao je šef poslaničkog kluba DPS, Danijel Živković.

Predsjednica Opštine Golubovci u okviru Glavnog grada, Tanja Stajović je kazala da je Opština budžetom za 2021. godinu opredijelila 15.000 eura za studiju opravdanosti teritorijalne promjene nakon čega se krenulo i u njeno sprovođenje kroz nekoliko postupaka.Studija je dostavljena Ministarstvu javne uprave radi davanja mišljenja.

”Rok je bio 45 dana od dana prijema. Taj rok je davno istekao i mi smo poslali dvije urgencije u februaru i maju.

Od ministarstva je, kako navodi, stigao odgovor, ali ne u vidu mišljenja već obavještenja o tome koja su ministarstva dala svoje mišljenje.

U toku je izrada odgovora na sve sugestije pojedinih ministarstava”, pojasnila je Stajović.

Višedecenijski san

Funkcioner DPS, Mihailo Anđušić kazao je da inicijativa predstavlja višedecenijski san najvećeg broja stanovnika Zete.

”DPS je pokazao da stvari radi na pravi način i drži data obećanja, za razliku od konkurencije koji su se ovom temom bavili na nivou politikanstva. Mi smo još 2017. godine kroz izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji podržali ovu priču koju su prvo pokrenule naše komšije iz Opštine Tuzi”, rekao je Anđuđić na pres konferenciji DPS.

Uz pomoć Glavnog grada, ovakav momenat je spremnije dočekan, dodao je on.

”Već u sedmicama koje su pored nama ako ostali subjekti podrže našu inicijativu, vi ćete biti u prilici da dobijete samostalnu opštinu koja će se zvati Zeta ”, rekao je Anđušić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o finansiranju samostalne opštine, podjsetio da Zeta posjeduje veliki broj resursa na njenoj teritoriji koji joj mogu omogućiti nezavisno funkcionisanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve