Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

DPS pisao Eurostatu-u i Evropskoj komisiji: Tražimo odlaganje popisa i uključivanje međunarodnih partnera u kompletan proces

Tom prilikom iz DPS-a su ukazali na pojedine elemente koji mogu ugroziti ovaj, za državu izuzetno značajan proces.

Povodom odluke Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu da se popis stanovništva održi od 1. do 15. novemba, Demokratska partija socijalista tragom konstruktivnog partnerstva sa međunarodnim subjektima obratila se komesaru za ekonomiju Evropske komisije Paolu Gentiloniju i generalnoj direktorki EUROSTAT-a Mariani Kotzeva.

Tom prilikom iz DPS-a su ukazali na pojedine elemente koji mogu ugroziti ovaj, za državu izuzetno značajan, proces.

“Takođe, u pismima Evropskoj komisiji i EUROSTAT-u pozvali smo međunarodne partnere, da se svojim institucionalnim autoritetom uključe u ovo važno pitanje za Crnu Goru. Popis stanovništva jedno je od najozbiljnijih i najkompleksnijih državnih poslova koje iz domena statistike treba da omogući kompletnu sliku o stanovništvu i njegovim karakteristikama, kao i o stambenom fondu države, te da dobijeni podaci imaju višestruku namjenu, odnosno da se primjenjuju kako za definisanje i sprovođenje vladinih politika, tako i za naučna istraživanja, biznis zajednicu, civilno društvo i širu javnost”, saopštili su iz DPS.

To, prema njihovim riječima, podrazumijeva da popis stanovništva treba da ima kvalitetnu tehničku pripremu, primjenu međunarodnih preporuka i standarda, kao i stabilan društveno-politički ambijent koji će, kako kažu,  garantovati uključenost svih zainteresovanih strana i sigurnost popisivača.

“Imajući u vidu aktuelni društveno-politički ambijent, koji karakteriše urušavanje institucionalnog sistema, visoke političke tenzije i polarizacija društva, popis stanovništva ne može biti sproveden na kvalitetan, sveobuhvatan, otvoren i transparentan način”, dodaju iz DPS.

To, kako su pojasnili, potvrđuje i činjenica da mjesec dana prije popisa nijesu pripremljene sve aktivnosti za održavanje popisa u skladu sa zakonskim procedurama, odnosno, kako kažu, “nijesu obezbijeđeni logističko-tehnički uslovi, kao ni uputstva za instruktore i popisivače i metodologija za pripremu organizacije i sprovođenje popisa”.

U tehničkom smislu, kao ključni problem popisa izdvaja se činjenica da u Crnoj Gori nijesu utvrđene granice pojedinih opština – Podgorice, Tuzi i Zete, i to podrazumijeva nemogućnost donošenja odluka Skupština opština o naseljima i granicama naselja kao osnovnog elementa na osnovu kojeg se formiraju statistički krugovi, koji obuhvataju naselja na bazi katastarskih opština. Takođe, u svjetlu činjenice da su predsjednici opština ujedno i predsjednici popisnih komisija, nejasno je kako će biti organizovan popis u pojedinim opštinama gdje vlada politička kriza, npr. u Budvi gdje je predsjednik opštine u pritvoru, ili u Andrijevici gdje je pokrenuta inicijativa za smjenu predsjednika Opštine, ili u Šavniku gdje lokalni izbori još uvijek nijesu završeni od oktobra 2022, nakon ponavljanja glasanja na jednom biračkom mjestu 11 puta”, naveli su iz DPS.

U toj partiji vjeruju da ne postoje uslovi da se Popis sprovede u planiranom terminu.

“Uvažavajući sve navedeno, a posebno činjenicu da institucije u Crnoj Gori ne funkcionišu u punom kapacitetu, da Vlada Crne Gore duže od godinu funkcioniše u tehničkom mandatu, da Skupština Crne Gore ne funkcioniše od jula jer nije izabran novi šef parlamenta, da je neizvjesno kada će i da li će nova Vlada biti formirana, Demokratska partija socijalista vjeruje da ne postoje uslovi da se popis stanovništva sprovede u planiranom terminu na način da ukupna javnost ima povjerenja u rezultate popisa, naročito bez kontrole međunarodnih partnera koji će svojim kredibilitetom garantovati kvalitet ukupnog procesa”, istakli su iz DPS.

Svjesni da u vremenu koje je pred nama, moramo osigurati da Crna Gora ne posustane sa evropskog puta i istraje u namjerama izgradnje prosperitetnog, građanskog društva, mi snažno ostajemo posvećeni borbi za demokratske i evropske vrijednosti društva, a u tom duhu vjerujemo da treba da se sprovede i popis stanovništva, zaključuju iz DPS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
03.10.2023-14:59 14:59

Šta bi miševi jedni, zašto ste se toliko prepali popisa koji je bio i 2011. godine ? Nema više muljanja, lažiranja izbora, popisa i referenduma ! :)

SuperHik
03.10.2023-15:02 15:02

Ahahahha, junačine se prepali popisa !

Eagle_stone
03.10.2023-15:20 15:20

Sve to je još uvjek šala, pri činjenici da je predśednik druge, države tj. Srbije, izjavio: da je Popis stanovništva u Crnoj Gori za njega važniji nego izbori 2020 godine kada su oni u nekim čudnim okolnostima dobili većinu. Pri tom, Srbija ima pretenzije nad Crnom Gorom više od stotinu godina, a sadašnji predśednik Srbije je, takodje, izjavio da se nije smjelo puštiti da Crna Gora dobije samostalnost. Imajući sve te činjenice u vidu, oviaj popis, koji bi očigledno bio projektovan, bi imao za zadatak da vještački vaspostavi Srbe kao većinu u Crnoj Gorii – koji bi potom imali zadatak… Pročitaj više »

RIR
03.10.2023-17:17 17:17

…koja država OLOSU ima izdajnika da obradu popisnih podataka prepusti drugoj drzavi u nasem slucaju obrada u BG
Nece moci -bojkotovat cemo vec projektovani popis sa vec poznatim /lažnim/rezultatima !