Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

DPS Komisija za zdravstvo: Greške zdravstvenih vlasti na štetu građana Crne Gore

Još uvijek smo daleko od onih crnih brojki iz marta i aprila ali trendovi su vrlo loši. Zvaničnici iz zdravstvenog sistema očito uviđaju da situacija izmiče kontroli i ponovo počinju da prebacuju odgovornost na neodgovorne građane. Sve već viđeno. Sada je neophodno  da se mjere za kontrolu epidemije hitno primijene kako bi izbjegli ponovne neslavne rekorde

U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 65 novih slučajeva infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje od čega skoro jedna trećina u Budvi (20 novih slučajeva), saopšteno je iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

Ostatak saopštenja prenosimo u cjelosti

Ovo je najveći broj novooboljelih u jednom danu još od 26. maja 2021. godine što svakako govori o uzlaznom trendu obolijevanja. Tokom dvije sedmice broj aktivnih slučajeva u Kotoru je povećan 3 puta (sa 13 na 41) kao i u Budvi (sa 36 na 102). U istom periodu je broj aktivnih slučajeva u Herceg Novom uvećan 5 puta (sa 7 na 32). Trenutno se u 5 opština (Budva, Kotor, Herceg Novi, Bar i Tivat) nalazi polovina trenutno aktivnih svih slučajeva u Crnoj Gori. Istovremeno, proces vakcinacije je daleko ispod planova Ministarstva zdravlja i vakcinisano je samo 23,6% građana naše države. Daleko smo od najavljenih 35% koliko su premijer Zdravko Krivokapić i ministarka Jelena Borovinić Bojović obećavali da će biti vakcinisano do sredine juna.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje nas uporno uvjeravaju da je epidemijska situacija pod kontrolom. Sjećamo se njihovih sličnih izjava iz januara 2021, a ubrzo je Crna Gora bila među prvim zemljama u svijetu po obolijevanju i umiranju od COVID 19 infekcije. Apeli stručne javnosti nijesu dopirali do ministarke zdravlja, granice su ostale otvorene do izbora u Nikšiću, britanski soj je nesmetano harao Crnom Gorom. Sada se u našem okruženju širi još opasniji delta soj, odgovorne vlade u svojim zemljama zaoštravaju mjere a u Crnoj Gori se i ne radi testiranje na novi soj. Zato ne iznenađuju podaci koji govore da epidemijska situacija postepeno izmiče kontroli. Tako je u regionu najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u Crnoj Gori, na drugom mjestu je Slovenija, a na trećem Hrvatska. U Crnoj Gori je registrovano 49 zaraženih na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana, Sloveniji 36, Hrvatskoj 32, Srbiji 24, Sjevernoj Makedoniji devet, Bosni i Hercegovini sedam, na Kosovu šest i Albaniji pet.

Još uvijek smo daleko od onih crnih brojki iz marta i aprila ali trendovi su vrlo loši. Zvaničnici iz zdravstvenog sistema očito uviđaju da situacija izmiče kontroli i ponovo počinju da prebacuju odgovornost na neodgovorne građane. Sve već viđeno. Sada je neophodno  da se mjere za kontrolu epidemije hitno primijene kako bi izbjegli ponovne neslavne rekorde.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DPS Komisija za zdravstvo: Greške zdravstvenih vlasti na štetu građana Crne Gore – CG Vijesti
20.07.2021-17:08 17:08

[…] Aktuelno […]