Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

DPS: Izjave Remiković oko političkog pritiska neutemeljene, popis odložiti zbog nepostojanja uslova za njegovo održavanje

Kada pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković upozorava na jaku kampanju ovdašnjih političara i političkih partija u susret popisu, a istovremeno kaže da ne vidi uticaj bilo koje države na postupak popisa, onda ona očito namjerno prenebregava faktičke činjenice, saopštila je Demokratska partija socijalista Crne Gore

Kada pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković upozorava na jaku kampanju ovdašnjih političara i političkih partija u susret popisu, a istovremeno kaže da ne vidi uticaj bilo koje države na postupak popisa, onda ona očito namjerno prenebregava faktičke činjenice, saopštila je Demokratska partija socijalista Crne Gore.

“I neupućeni posmatrač, a ne osoba koja je glavna za sprovođenje ovog statističkog postupka, morao bi da primijeti koliko puta smo čuli od predsjednika Srbije da je za njega popis u našoj državi od izuzetnog značaja. Ako gospođa Remiković ne nalazi ništa čudno u tome što je predsjednik druge države toliko zainteresovan za statistički postupak u našoj državi, te da svaki čas prebrojava Srbe po Crnoj Gori i poredi status naših građana koji se izjašnjavaju kao Srbi sa statusom Albanaca u Makedoniji, onda vjerujemo da zamjenica direktora MONSTAT-a, namjerno ne želi da vidi činjenice”, navodi DPS.

Pitaju da li Remiković kao profesionalac, vidi kako je nestabilna politička situacija u našoj državi, da li vidi da ne postoje funkcionalne institucije uključujući i vladu i parlament.

“Da li vidi da je u pojedinim opštinama suspendovan zakon pa one ne mogu ni da funkcionišu a kamoli sprovedu tako složenu operaciju kao što je popis? Da li gospođa Remiković misli da čelnik opštine koji pokazuje srednji prst himni, može biti objektivni predsjednik popisne komisije, i da mu ne treba supervizija adekvatnih međunarodnih posmatrača?”, pita DPS.

Popis je, ponavljaju, najvažniji i najsloženiji državni posao koji se uvijek obavljao uz što širi konsenzus i nadgledanje postupka od strane stranih posmatrača.

“On nikad nije rađen u uslovima potpunog institucionalnog i političkog raspada, jer rezultati tog statističkog postupka treba da precizno i objektivno odražavaju stavove građana i pomognu u kreiranju državnih politika”, ističe DPS.

Zato je Demokratska partija socijalista jasna u svom stavu da imajući u vidu aktuelni društveno-politički ambijent, koji karakteriše urušavanje institucionalnog sistema, visoke političke tenzije i polarizacija društva, nema uslova za sprovođenja popisa stanovništva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve