Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

DPS Herceg Novi: Jama

Podsjećaju da krajem juna 1943. godine, nakon ofanzive na Sutjesci, ranjen, bolestan i iznemogao, Goran (nadimak kojim se potpisivao) se nalazio sa grupom preživjelih partizana u jednom selu blizu Foče.

U Herceg Novom postoji samo jedna srednja škola i nosi ime po jugoslovenskom pjesniku, piscu, učesniku Narodnooslobodilačke borbe, Ivanu Goranu Kovačiću. Sigurno najpoznatijem po poemi “Jama”, koja je nastala u Drugom svjetskom ratu kao ispjevani protest protiv ustaških pokolja nad stanovništvom i kao velika politička i ljudska osuda zločina, navode iz Opštinskok odbora DPS-a Herceg Novi.

Podsjećaju da krajem juna 1943. godine, nakon ofanzive na Sutjesci, ranjen, bolestan i iznemogao, Goran (nadimak kojim se potpisivao) se nalazio sa grupom preživjelih partizana u jednom selu blizu Foče.

“Tih dana su četničke trupe “češljale” taj teren i hladnokrvno ubijali preživjele partizane. Sa Goranom se nalazio i profesor sa medicinskog fakulteta u Beogradu dr Simo Milošević. Nakon što su ih četnici pronašli i zarobili, obojici je presuđeno po kratkom postupku, kamom. Osamedeset jednu godinu nakon tog ubistva, ispred škole u Herceg Novom koja nosi njegovo ime, “ponosni” maturanti proslavljaju kraj školske godine i početak jednog novog životnog poglavlja i sve to uz četničke pjesme, kao da žele da odaju počast ubicama Ivana Gorana Kovačića. Postavlja se pitanje šta su oni učili iz istorije ove četiri godine?”,  saopšteno je iz DPS-a.

Dodaju da djeca nikad nijesu kriva, ali ih neko ozbiljno obmanjuje i koristi za potrebe revizije istorijskih činjenica.

“Da li je ovo antifašizam o kojem nam pričaju predstavnici vlasti? Da li će nas ovaj folklor iz devedesetih uvesti u Evropsku uniju? Ili nas dovode na obronke još jedne institucionalne, kulturološke i društvene jame?”, pitaju se u Opštinskom odboru DPS Herceg Novi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marko K.
17.05.2024-12:47 12:47

Polumaturanti skole Ivan Goran Kovacic znajte da se Novi sa vama ponosi.
Neka vas sreca i svako dobro prate u buducem zivotu.
Na mnogaja ljeta.

Backovic E.
19.05.2024-15:08 15:08

Kakva sramota…….., kakva katastrofa……!! Neko bi se morao dobro zastidjeti!!!