Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

DPS: Evropski zvaničnici zabrinuti za geopolitičku orijentaciju države, borićemo se da Crna Gora bude ravnopravna članica EU

Iz te stranke podsjećaju i da je Tonino Picula na sjednici Evropskog parlamenta, predstavljajući Izvještaj za Crnu Goru za period 2019-2020, rekao je da smo država koja je najdalje odmakla na evropskom putu, otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja

Svojim nedvosmislenim stavom da Crna Gora treba slijediti sve preporuke Venecijanske komisije a ne samo ono što joj se sviđa, šef Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik izrazio je zabrinutost za evropski put države i njenu geopolitičku orijentaciju, saopštili su danas iz Demokratske partije socijalista.

Iz te stranke podsjećaju i da je Tonino Picula na sjednici Evropskog parlamenta, predstavljajući Izvještaj za Crnu Goru za period 2019-2020, rekao je da smo država koja je najdalje odmakla na evropskom putu, otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja.

“Na sve ovo evropski zvaničnici sa pravom iskazuju bojazan i daju značaj činjenici da su sva pregovaračka poglavlja otvorena, ali “sada stoje u mjestu”. Naši evropski partneri sa pravom iskazuju brigu daljeg napredovanja Crne Gore i njene geopolitičke orijentacije”, navode u DPS-u.

Kako dodaju, takvi stavovi evropskih zvaničnika korespondiraju sa upozorenjima koje je vladajuća većina dobijala od DPS, njenih koalicionih partnera i ostatka opozicije.

“Prethodne vlade su radile na implementaciji i usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, što od vremena formiranja nove vlasti nije slučaj”, ocjenjuju u toj partiji.

Ističu da sva dosadašnja ostvarenja i rezultat dugogodišnjeg rada na usmjeravanju države ka njenom evropskom putu i sistemu vrijednosti aktuelna vlast rizikuje da dovede u pitanje i poništi.

“Niko ne smije sebi dati za pravo da se igra sa daljom sudbinom naše države pa makar to bili i najistaknutiji i najviši predstavnici vlasti. Postignuća na evropskom putu su rezultat svih građana, koji ogromnom većinom podržavaju članstvo Crne Gore u EU. I pored brojnih pokušaja da se zaustavi evropska orijentacija, i poteza koji dolaze od strane predstavnika nove većine, DPS je garant da će tekovine evropske orijentacije države, vrijednosti koje smo usvajali, i evropska budućnost koju smo svi zajedno gradili i stvarali biti temelj na kojem će se graditi vizija Crne Gore kao ravnopravnog člana Evropske unije”, poručuju iz DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve