Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

DPS doživljava Kinu kao pouzdanog partnera Crne Gore

Tokom sastanka su naglašeni tradicionalno prijateljski odnosi Crne Gore i NR Kine, kao i vrijedni zajednički kapitalni projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, visokih tehnologija i energije, među kojima je i najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, auto-put Bar – Boljare

Delegacija Kineskog narodnog udruženja za mir i razoružanje, koja boravi u Crnoj Gori i koju predvodi potpredsjednik Iu Hongjun sastala se danas sa predstavnicima Demokratske partije socijalista. Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun.

Delegaciju su, kako su saopštili iz partije, ugostili v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, odbornica u Skupštini Glavnog grada Maja Miročević Rotolo i načelnica Odeljenja za međunarodnu saradnju Svetlana Vuković.

Tokom sastanka su naglašeni tradicionalno prijateljski odnosi Crne Gore i NR Kine, kao i vrijedni zajednički kapitalni projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, visokih tehnologija i energije, među kojima je i najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, auto-put Bar – Boljare.

“Demokratska partija socijalista doživljava Kinu kao pouzdanog partnera Crne Gore. Poklanja posebnu pažnju kontinuiranoj komunikaciji i stalnom jačanju saradnje sa Komunističkom partijom Kine, njenim partnerskim organizacijama i drugim značajnim društvenim, privrednim i političkim subjektima iz NR Kine, kakvo je i Kinesko narodno udruženje za mir i razvoj”, kazao je Živković tokom susreta.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnim pitanjima na domaćoj i međunarodnoj sceni, kao i o ulozi politike u savremenim procesima globalizacije i zaključili da politički i društveni subjekti moraju biti svjesne odgovornosti i kreirati politike koje će biti u funkciji dobra građana obije države, jedan je od zaključaka susreta.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović je kinesku delegaciju upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori i ulogom Demokratske partije socijalista koja, kako je rekao, “ostaje posvećena zaštiti državnih interesa Crne Gore, očuvanju i izgradnji demokratskih vrijednosti u društvu”.

Iz partije navode da se Hongjun zahvalio na detaljnoj prezentaciji stavova DPS-a o ključnim unutrašnjim i spoljnim procesima.

“Kina je spremna da nastavi da produbljuje obostrano korisnu i dobitnu saradnju sa Crnom Gorom u okviru inicijative „Pojas i put“ i mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kako bi se kroz praktičnu saradnju ostvarila opipljiva korist za dva naroda”, kazao je.

Izrazio je uvjerenje da će DPS i u narednom periodu, imajući u vidu sve ostvarene rezultate, biti posvećena razvoju Crne Gore i biti ključni akter na političkoj sceni.

“Posjeta delegacije dobra je prilika za analizu postignutih rezultata na planu saradnje, i za definisanje smjernica za budućnost”, dodao je Hongjun.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve