Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Došljak: Porast nasilja u školama crveni alarm za crnogorsko društvo, institucije ozbiljnije i odgovornije da se pozabave ovim problemom

''Osuđujemo ovaj i sve slične napade, uz insistiranje, da se sve nadležne institucije maksimalno uključe u rasvjetljavanje ovih događaja i adekvatnim mjerama zaustave ovakve sukobe''

Jučerašnji nemili događaj, u školskom dvorištu u Beranama, tjera nas na kontinuiranu zabrinutost o stanju u naṣ̌em druṣ̌tvu, kazala je Jovana Došljak, članica Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Podsjeća da je nakon nekoliko prijavljenih i učestalih tuča u posljednje vrijeme u naṣ̌oj državi, najviṣ̌e pažnje zaokupila je ova u Beranama, kada je viṣ̌e izvrṣ̌ilaca – starijih maloljetnika, nanijelo teṣ̌ke tjelesne povrede jednom mladiću.

“Ovo je joṣ̌ jedna u nizu onih koje nam ukazuju u kakvom smo ozbiljnom društvenom problemu.Ovaj, kao i ostali problemi, koji su u stalnom porastu, predstavljaju alarm da se moramo ozbiljno institucionalno pozabaviti njime. Shvatimo, konačno, u kakvom nam druṣ̌tvenom ambijentu djeca rastu, grade svoje živote i biraju uzore. U ovom postojećem, gotovo je nemoguće izgraditi kvalitetan sistem vrijednosti, kada se svakodnevno susrijećemo sa pogreṣ̌nim uzorima i urušavanjem svih vrijednosti, koje se ne bi smjele plasirati djeci od najmlađeg doba”, kazala je Došljak.

Ističe da se nažalost, to svakodnevno čini.

“Prioriteti bi morali da budu adekvatne i oṣ̌trije vaspitne i kaznene mjere, a na institucijama je da iste i primjenjuju, da ne pokazuju slabost, i da se povlače pred ovim pojavama. Osuđujemo ovaj i sve slične napade, uz insistiranje, da se sve nadležne institucije maksimalno uključe u rasvjetljavanje ovih događaja i adekvatnim mjerama zaustave ovakve sukobe. Društvo mora pokazati odgovornost, jer ovo vodi anarhiji, u kojoj je izgubljena svaka civilizovana vrijednost. Anarhija nije i ne smije biti cilj crnogorskog društva nego evropski kvalitet života, uz poštovanje ljudskih prava, poručila je Jovana Došljak, članica Predsjedništva Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve