Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović sa Kalkavanom: Crna Gora u ovim teškim vremenima stoji uz Republiku Tursku

Đurović je izrazila saučešće turskom ambasadoru povodom ogromnog broja žrtava usljed razornog zemljotresa koji je pogodio jugoistok Turske i Sirije 6. februara

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa NJ.E. Barišom Kalkavanom, ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori.

Đurović je izrazila saučešće turskom ambasadoru povodom ogromnog broja žrtava usljed razornog zemljotresa koji je pogodio jugoistok Turske i Sirije 6. februara ove godine i podsjetila da je u telefonskom razgovoru izrazila saučešće predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Šentopu.

“Crna Gora u ovim teškim vremenima stoji uz Republiku Tursku i naše misli su uz prijateljski turski narod”, rekla je predsjednica Skupštine i naglasila značaj savezničkih i partnerskih odnosa dvije zemlje, koji posebno dobijaju na značaju u kriznim trenucima.

Ističući pomoć koju je Republika Turska prva uputila Crnoj Gori tokom Kovid-19 pandemije, ona je podvukla da stojimo na raspolaganju za svaki dalji vid pomoći.

U skladu sa tim, Crna Gora je, kako je saopšteno iz Skupštine, među prvim zemljama ponudila pomoć Republici Turskoj i uputila Tim za traganje i spasavanje od 23 člana.

Čestitajući ambasadoru Kalkavanu stupanje na dužnost, Đurović je izrazila uvjerenje da će u periodu njegovog mandata odnosi Crne Gore i Republike Turske biti dodatno unaprijeđeni.

Podsjetivši da su u prethodnom periodu intenzivirani susreti i zvanične, odnosno radne posjete Republici Turskoj na najvišem i visokom nivou, predsjednica Skupštine je naročito naglasila posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, kao značajan podsticaj sveukupnom razvoju saradnje.

Ona je pozdravila organizaciju trećeg Antalijskog diplomatskog foruma, koji će se održati u martu ove godine, a koji predstavlja izuzetnu priliku za povezivanje i razmjenu mišljenja lidera i zvaničnika iz svih krajeva svijeta, posebno u kontekstu prevazilaženja teških izazova s kojima se kao zajednica suočavamo.

Odlične bilateralne odnose treba dalje unapređivati u ekonomskoj oblasti, koja je obostrano prepoznata kao vrlo značajan aspekt naših odnosa, ukazala je Đurović i izrazila zadovoljstvo zbog značajnog prisustva i iskazanog interesa turskih kompanija koje doprinose daljem širenju privredne saradnje između Crne Gore i Republike Turske.

Takođe, istakla je da postoji sve dinamičnija saradnja u domenu turizma, te je u tom pogledu ocijenila pozitivnim i perspektivnim uvođenje nove avio-linije od Istanbula prema Tivtu.

Pozdravivši uspješnu saradnju u oblasti zdravstva, ona je naročito korisnim ocijenila nedavno otvaranje Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju u Podgorici, turskog renomiranog zdravstvenog brenda “Romatem”. Takođe, naglasila je da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede, koji je podstaknut potpisivanjem sporazuma o saradnji u julu 2022. godine kojim je Crnoj Gori omogućeno da izvozi poljoprivredne proizvode u Republiku Tursku po preferencijalnim uslovima.

Predsjednica Skupštine je iskoristila priliku i da zahvali Republici Turskoj na kontinuiranom stipendiranju studenata iz Crne Gore na tamošnjim univerzitetima i istakla da je to velika prilika za naše mlade ljude da stiču znanja i vještine u jednoj tako uspješnoj zemlji.

Potencirajući postojanje mnogobrojne crnogorske iseljeničke zajednice u Republici Turskoj koja predstavlja važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između naših zemalja, ona je podsjetila da Crna Gora ima ambasadu u Ankari, generalni konzulat u Istanbulu, te pet počasnih konzulata, što predstavlja najrazgranatiju diplomatsku mrežu koja naša država ima u nekoj drugoj zemlji.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan zahvalio je Đurović na prijemu i na izrazima saučešća, te iskazao uvjerenje da će turski narod iz velike tragedije koja ga je zadesila izaći još snažniji. On je upoznao Đurović sa trenutnom situacijom u pogođenim oblastima, te zahvalio na ogromnoj pomoći koju su Crna Gora i njen narod među prvima pružili Republici Turskoj.

“Cilj njegove diplomatske misije je unapređenje odnosa između naših država”, rekao je ambasador Kalkavan i istakao da su planirani brojni projekti iz oblasti medicine, turizma, obrazovanja i drugih sfera koji će dodatno osnažiti već dobru saradnju između Crne Gore i Republike Turske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve