Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Đurović sa Gerasimenkom: Počastvovani smo da su Ukrajinci prepoznali Crnu Goru kao sigurnu kuću

Konstatujući da Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju prijateljske i konstruktivne odnose, Đurović je u svijetu aktuelnih dešavanja, ponovila da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se sa Olegom Gerasimenkom ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Konstatujući da Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju prijateljske i konstruktivne odnose, Đurović je u svijetu aktuelnih dešavanja, ponovila da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, te izrazila nadu da će ova istočnoevropska zemlja, uskoro imati perspektivu slobodne i prosperitetne države, kao i da ćemo zajedničkim zalaganjima nastaviti da značajno unapređujemo saradnju.

“Đurović je u tom domenu naglasila važnost obezbjeđivanja kontinuiteta parlamentarne diplomatije, pa podsjetila na nedavno učešće naše delegacije na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme, koja je održana u Zagrebu krajem prethodnog mjeseca, te bilateralni sastanak sa predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom, koji je održan na marginama Samita”, navodi se u saopštenju.

Đurović je uz osvrt na činjenicu da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu krizu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od II svjetskog rata, iskazala žaljenje zbog brojnih gubitaka života, ljudske patnje i razaranja, te još jednom podsjetila da je Crna Gora u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i nesebično otvorila vrata za ukrajinski narod.

“Počastvovani smo da su Ukrajinci prepoznali Crnu Goru kao sigurnu kuću, kao prostor u kome osjećaju sigurnost i dobrodošlicu”, kazala je Đurović.

Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleg Gerasimenko zahvalio se predsjednici Đurović na učešću na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme i iskoristio priliku da joj uputi poziv da posjeti Kijev.

“Navodeći da prepoznaje i cijeni složenost političkog trenutka u kome se nalazi Crna Gora, ambasador je izrazio nadu da postoji snaga za rješavanje unutrašnjih prilika u državi, na dobrobit građana”, dodaje se u saopštenju.

Gerasimenko je izrazio zahvalnost Crnoj Gori na, kako je naveo, nesebičnoj podršci koju pruža ukrajinskom narodu, te istakao da “Ukrajinci svakodnevno osjećaju dobrodošlicu i podršku, i prepoznaju Crnu Goru kao svoju kuću”.

“On je upoznao predsjednicu sa stavom Ukrajine i pozivom koji je 21. oktobra ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba uputio svim parlamentima svijeta da podrže Ukrajinu i odaju poseban pijetet prema istorijskom događaju, poznatom kao “Holodomor 1932-1933”, koji se desio u Ukrajini, uz osvrt da će Ukrajina 26. novembra ove godine obilježiti 90. godišnjicu od tog datuma”, navodi se u saopštenju.

Ističući da je pomenuta tema u Crnoj Gori nova, te da se o njoj ne zna mnogo, predsjednica Skupštine je iznijela stav da bi o istoj trebalo da se upoznaju i poslanici Skupštine Crne Gore.

“Na toj liniji, Đurović je ponovila da je geopolitička orijentacija Crne Gore u potpunosti usaglašena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te istakla da će Crna Gora i u narednom periodu pažljivo pratiti dalje odluke država članica u dijelu vanjske politike, dodatno u ravni parlamentarne diplomatije”, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve