Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Pandemija kovida podsjetila na ranjivost ljudskih prava, žene i ovog puta odigrale značajnu ulogu

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, fokus okupljanja koje je organizovano pod pokroviteljstvom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i PS OEBS bila je tema: Obezbjeđivanje rodno inkluzivnog ekonomskog oporavka od pandemije COVID-19

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović koja boravi u Birmingemu povodom održavanja godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS, na poziv predsjednice Odbora za prava žena i jednakost Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Karolin Noks i specijalne predstavnice za pitanja rodne ravnopravnosti i šefice kanadske delegacije u PS OEBS Hedi Fraj, prisustvovala je radnom ručku posvećenom pitanjima rodne ravnopravnosti.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, fokus okupljanja koje je organizovano pod pokroviteljstvom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i PS OEBS bila je tema: „Obezbjeđivanje rodno inkluzivnog ekonomskog oporavka od pandemije COVID-19“.

Đurović, koja je bila jedna od glavnih govornica na ovom događaju, istakla je da je pandemija podsjetila sve na ranjivost ljudskih prava, posebno onih najugroženijih i najmanje zaštićenih u društvu, napominjući da su žene i ovog puta odigrale značajnu ulogu u prevazilaženju izazova kako na nivou države, tako i na nivou porodice.

Đurović je informisala učesnike da je Skupština Crne Gore kroz djelovanje Odbora za rodnu ravnopravnost i posredstvom svojih kontrolnih mehanizama, intenzivno pratila rodne uticaje pandemije, i analizirala mjere koje su donošene u cilju njenog ublažavanja, napominjući da je upravo “Dvanaesto zasijedanje Ženskog parlamenta predstavljalo platformu za diskusiju o vodećim aspektima doprinosa i dodatnih opterećenja žena tokom pandemije, sa posebnim fokusom na ekonomiju i neplaćeni rad”.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine istakla je da je ulaganje u rodnu ravnopravnost istovremeno i ulaganje u sveukupni napredak društva, njegov ekonomski, politički i kulturni prosperitet.

“Predstojeći ekonomski oporavak od krize izavane pandemijom prilika je da sagledamo i redefinišemo svoj dosadašnji razvoj, te osmislimo kvalitetnije, efikasnije i pravednije strategije oporavka”, kazala je Đurović.

Govoreći o Ženskom klubu Skupštine Crne Gore, kao uspješnoj priči koja okuplja sve poslanice bez obzira na partijsku pripadnost, sa zajedničkim ciljem – unapređenje i orodnjavanje zakonskog okvira u Crnoj Gori, Đurović je predstavila brojne aktivnosti i konkrente pomake koji su obilježili prvu godinu postojanja kluba.

Đurović je zaključila da u vremenima krize i ekonomske nestabilnosti ženska ljudska prava bivaju prva na udaru, te da se za njihovo očuvanje i unapređenje žene moraju stalno boriti, kako bi “osigurale da u centru svih odgovora i rješenja budu prepoznate potrebe žena i djevojaka”.

Pored predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović i predsjednice Odbora za prava žena i jednakost Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Karolin Noks, svoje izlaganje na pomenutu temu imale su i predsjednica PS OEBS Margareta Sederfelt i članica kanadske delegacije u PS OEBS senatorka Patricija Bouvi (Patricia Bovey).

Na kraju skupa zaključeno je da je okupljanje predstavljalo dobru priliku da se diskutuje o disproporcionalnom uticaju pandemije COVID19 na žene i mogućnostima kojima rodno senzitivne politike mogu osigurati inkluzivan, održiv i pravičan postpandemijski oporavak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve