Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović – Miler: Zvanični Beč pruža veliku podršku Crnoj Gori da postane prva naredna članica Evropske unije

Ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te plodotvornu saradnju u svim oblastima, Đurović je zahvalila na podršci koju Republika Austrija pruža našoj zemlji, ali i regionu Zapadnog Balkana, na planu evropskih integracija. U tom kontekstu, ona je apostrofirala značaj direktne tehničke pomoći našim institucijama, ali i ukazala na važnost napora koji Republika Austrija ulaže kako bi politika proširenja EU bila visoko na agendi ostalih država članica.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Karlom Milerom.

Ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te plodotvornu saradnju u svim oblastima, Đurović je zahvalila na podršci koju Republika Austrija pruža našoj zemlji, ali i regionu Zapadnog Balkana, na planu evropskih integracija. U tom kontekstu, ona je apostrofirala značaj direktne tehničke pomoći našim institucijama, ali i ukazala na važnost napora koji Republika Austrija ulaže kako bi politika proširenja EU bila visoko na agendi ostalih država članica.

Kako je naglasila, Crna Gora cijeni zalaganje zvaničnog Beča koji u kontinuitetu aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i vrednuje napredak i reformske napore ostvarene na unutrašnjem planu, kao i doprinos koji je naša država svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona.

„Crna Gora je dugi niz godina u procesu pregovora, u kome je kao zemlja kandidat i najdalje odmakla, stoga je naše očekivanje da ćemo uz vrednovanje rezultata koje smo ostvarili i koje ćemo ostvariti u periodu koji je pred nama, biti u prilici da postanemo prva naredna članica Evropske unije”, kazala je Đurović.

Buduće članstvo naše države, značilo bi, kako je naglasila Đurović, i potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana, ali i dodatnu garanciju zemljama kandidatima da proces proširenja istinski živi u praksi, što bi značajno osnažilo dalja nastojanja i zalaganja u pristupnim procesima.

Onaje ocijenila i da složenost aktuelnih prilika na istoku Evrope, uz sve negativne reperkusije, poziva i na dodatno ujedinjavanje geografski jedinstvenog prostora Evrope, te u toj ravni otvara prostor da se iznova i snažnije preispita potreba što skorijeg integrisanja Zapadnog Balkana u EU, što Crna Gora prepoznaje i kao šansu više, koju će nastojati da do kraja iskoristi.

„Pred nama je veliki zadatak i obaveza da, rješavajući neka od najvažnijih pitanja, od kojih svakako ispunjavanje uslova za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 zauzima jednu od primarnih pozicija, dođemo do cilja i dobijemo datum pristupanja EU. Ne manje važno, rješavanjem ove problematike, vratili bismo puno povjerenje građana, što i jeste jedan od prioriteta novouspostvljene vladajuće većine”, kazala je predsjednica parlamenta.

Ona je, ističući značaj međuparlamentarne saradnje dvije visoke zakonodavne institucije, izrazila očekivanje da će kvalitetan, plodotvoran i partnerski odnos biti dalje unapređivan i razvijan, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela, apostrofirajući važnost intenziviranja saradnje kroz rad i djelovanje Grupe prijateljstva.

Čestitajući Đurović povodom izbora na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler ocijenio je da je saradnja dvije države odlična, te naglasio da je važno u narednom periodu intenzivirati partnerstvo na parlamentarnom nivou, privremeno usporeno najnovijim dešavanjima, kao i periodom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ambasador je istakao da je uvjeren da će u narednom periodu biti uspostavljena valjana komunikacija na relaciji Skupština – Vlada, što je jedan od važnih preduslova daljeg napretka Crne Gore i neophodna premisa u ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja.

U tom kontekstu, Miler je podsjetio da je Austrija imala određenu bojazan da bi najnovija dešavanja na istoku Evrope, mogla u izvjesnoj mjeri marginalizovati pitanje pristupanja država kanditata Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali i ocijenio da je trenutna situacija istovremeno i mogućnost više za Crnu Goru.

On je ponovio da Austrija u svakom trenutku pruža snažnu i neupitnu podršku procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i naglasio da je jedan od prioriteta Austrije da Crna Gora, što prije ispuni preuzete obaveze, i to najprije one u kojima se stagniralo, u sferi vladavine prava i zaštite životne sredine.

Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili da je u perspektivi izuzetno važno dalje unaprijediti saradnju u oblasti bezbjednosti i kulture, te je nagoviješteno da će u skorije vrijeme biti upriličen susret Đurović i predsjednika Parlamenta Austrije Volfganga Sobotke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve