Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Vanredni parlamentarni izbori 11. juna

''Lideri koji su tvrdili da imaju potrebnu većinu, nijesu se odazvani pozivu za konsultacije. Zbog toga sam danas, kao i tada, ubijeđen da je najbolje rješenje skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora'', poručio je Đukanović

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, nakon što je juče donio ukaz o raspuštanju skupštine, raspisao je prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun ove godine.

Đukanović je na današnjoj konferenciji za medije kazao da su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donese ukaz o raspuštanju parlamenta, kao i da je primjenjujući član 92 stav 5, donio odluku o raspisivanju izbora za već navedeni termin.

“Svi su svjesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubjeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora”, rekao je Đukanović na današnjoj konferenciji za medije u Vili Gorica.

Umjesto toga, kako je naglasio, promjenjiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku.

”Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primjenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun”, rekao je Đukanović.

Predsjednik je, na pitanje novinara o obrazloženju jučerašnje odluke o raspuštanju parlamenta, rekao da se pozvao na Ustav i “vrlo jasnu normu”.

“Da li sam se pozvao na Zakon o predsjedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je dio pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon – taj zakon je dio pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rješenja. Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvkog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsjednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava”, istakao je Đukanović.

“Racionalnije bi bilo odložiti popis”

Na pitanje novinara o popisu, Đukanović je rekao da je moguće da on obavi u ovoj godini, ali da bi racionalnije bilo “ovu godinu osloboditi popisa zbog izbora”.

“Ne postoji, koliko je meni poznato, ni takva izborna praksa. Postoji preporuka Ekonomskog komiteta Ujedinjenih nacija za Evropu gdje se preporučuje da se u toku jedne godine ne održavaju ta dva važna događaja u funkcionisanju države-izbora i popisa. Akuteralna Vlada je, vjerovatno želeći da taj način odloži izbore zakazala popis tokom ove godine. Moguće je tako nešto obavit . Čini mi se da bi racionalnije bilo osloboditi ovu godinu od održavanja popisa. Popis svakako nije održan u terminu u kojem je trebalo da bude održan-2021.godine. Da li će biti održan na jesen 2023. ili na proljeće ne vidim da je presudno važno”, ističe Đukanović.

Dodaje da je jedna od preporuka Ekonomskog komiteta UN da je za popis neophodno imati uslove ekonomske i političke stabilnosti.

“Ne bih rekao da danas u Crnoj Gori imamo te uslove. To je drugi razlog zbog kojeg bih, kada bih ja odlučivao, popis odložio makar do proljeća iduće godine. No kako god, zakazivanjem izbora mi ćemo stvoriit uslove da Crna Gora vjerovatmo već do kraja jula dobije novu Vladu, pa ako bude konsenzus u tadašnjem parlamentu da se popis realizuje u predviđenom terminu možda ćemo i to završiti. To ne bi bil optimalno, ali je moguće”, istakao je Đukanović.

“Dijalog će se voditi”

Kazao je da će se voditi dijalog o pomirenju sa Demokratskim frontom, bez obzira šta neko o tome mislio.

Na pitanje kad je zamislio da počne taj razgovor i može li on eventualno završiti zajedničkim učešćem u vladi, ako to bude dozvolio rezultat na parlamentarnim izborima, rekao je da je dijalog počeo sinoć.

“Odavno su se stvorili uslovi da taj dijalog počne. DF je 2013. Imao poziv od mene i tu priliku su propustili. To me nije obeshrabrilo da nastavim s pozivima. Taj dijalog je uspostavljen i vodiće se, šta god neko o tome mislio. To je još daleko od partnerstva i saradnje, ali to ne znači da ne treba voditi dijalog. Dijalog je važan”, kazao je Đukanović na pres konferenciji.

Ukaz o raspuštanju Skupštine

Đukanović je juče donio Ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore.

Kako je ranije isticao, dio pravnog tima ga je savjetova da ima zakonske uslove da raspusti parlament i raspiše izbore, ako u predviđenom roku ne bude izabrana nova vlada.

Po raspuštanju Skupštine, izbori mogu biti održani najranije za 60, a najkasnije za 100 dana, što znači da bi prijevremeni parlamentarni izbori mogli da se održe krajem maja ili početkom juna.

“Marginalci 11. juna idu na marginu”

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da ne bi trebalo objaviti ukaz o raspuštanju Skupštine u Službenom listu, Đukanović je rekao da to ne zaslužuje komentar, ali da potvrđuje da za njih postoje samo interesi.

”Marginalci će 11. juna da idu na marginu i neće moći više da zlorabe tehničku vladu”, poručio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve