Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović-Urban: Integracija jedina izgledna budućnost regiona

Đukanović je zahvalio ambasadoru Urbanu na angažmanu i rezultatima tokom njegove diplomatske misije kao prvog rezidentnog ambasadora Češke u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Češke u Crnoj Gori Karela Urbana.

Đukanović je zahvalio ambasadoru Urbanu na angažmanu i rezultatima tokom njegove diplomatske misije kao prvog rezidentnog ambasadora Češke u Crnoj Gori.

On je naglasio da je tokom njegovog mandata dodatno unaprijeđeno prijateljstvo, razumijevanje i međudržavna saradnja, što je uz ukupno unapređenje odnosa, saradnju u bilateralnoj i multilateralnoj ravni, u oblasti kulture, obrazovanja, ekonomije, energetike, saobraćaja i turizma, neupitna zasluga ambasadora Urbana.

Đukanović je zahvalio i za mogućnost Češke da lokalnim zajednicama u Crnoj Gori ponudi ekspertize iz oblasti pristupanja EU, kao i za podršku u suočavanju sa posljedicama pandemije.

– Izrazio je zadovoljstvo što se u Češkoj i Višegradskoj grupi, kao važnoj evropskoj inicijativi, pravilno percipira značaj evropske integracije ZB, uz kontinuiranu podršku aspiracijama Crne Gore, današnje odgovorne članice NATO i kandidata za članstvo u EU – saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

U tom kontekstu ponovio je uvjerenje da je integracija jedina izgledna budućnost regiona u cjelini.

– Jačanju odnosa dvije države doprinijeće i nastavak dijaloga na najvišem nivou, što je izražena želja Crne Gore – poručio je predsjednik.

Ambasador Republike Češke zahvalio je za prijem i čast koja mu je ukazana uz zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i žaljenje što je uspješan mandat brzo prošao.

Imajući u vidu da su njegovi prioriteti bili u pravcu jačanja bilateralne saradnje, iskazao je zadovoljstvo unapređenjem ugovorne baze, i uz zahvalnost Đukanoviću za gostoprimstvo, visoko ocijenio saradnju sa crnogorskim institucijama.

Na liniji opredjeljenja češke vanjske politike u pravcu proširenja EU, podsjetio je na podršku koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u evroatlanstkim integracijama, pouzdanom partneru u NATO i zemlji koja je najdalje odmakla u evropskim integracijama.

Uprkos zahtjevnom momentu u kojem se Crna Gora nalazi, ambasador je izrazio uvjerenje u svijetlu budućnost naše zemlje i odgovornost političara da se dođe do rješenja koje će biti dobrodošlo.

Iskazana je obostrana želja u dalji prosperitet odnosa u obostranom interesu i lični i profesionalni uspjeh.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve