Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Šolc: Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva, na tome moramo raditi

Šolc je naglasio kako je proces proširenja zasnovan na postignućima

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, kako je “svaki pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine za Njemačku neprihvatljiv” te da će ova evropska zemlja i dalje davati svoj “doprinos stabilnosti u BiH putem EUFOR misije Althea”.

Tokom sastanka razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, a Šolc je naglasio kako je proces proširenja zasnovan na postignućima.

“Moraju se stvoriti preptostavke za pridržavanje evropskih zakona i propisa i tu ne postoje okolni putevi za ulazak u EU. Taj put je isti za sve zemlje. Svjestan sam da ovo predstavlja eliki izazov, ali reformski napori će se isplatiti za zemlje kandidate jer je topovezano i s velikim ekonomskim uspjehom i velikim mogućnostima unutar EU”, rekao je njemački kancelar.

Naveo je kako je Bećirovićem vrlo konstruktivno razgovarao i o drugim pitanjima koja su važna za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

“Potvrdio sam podršku njemačke Vlade na tom putu. Potrebno je osnaživati dalju regionalnu saradnju. Ove godine je 10. godišnjica Berlinskog procesa i to je važan instrument regionalne saradnje. Nadam se da će BiH ratificirati sporazum o mobilnosti i prihvatiti izajvu o energetskim pitanjima”, rekao je Šolc.

Istakao je kako je “ruska agresija na Ukrajinu pokazala koliko je važna saradnja i da moramo uraditi nešto da bismo osigurali mir u Evropi”.

“Ovaj rat pokazuje da mir nije nešto što se podrauzumijeva samo po sebi. Pozdravljam što je BiH solidarna s Ukrajinom i što se jasno izajsnila o ruskoj agresiji. Nadam se da ćemo moći provesti zajedničke korake u vezi sa tim. Znamo da je stabilnost Zapadnog Balkana nešto što se ne podrazumijeva samo po sebi i da na tome moramo posebno raditi, a BiH igra aktivnu ulogu. Bilo kakav pokušaj ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za nas je neprihvatljiv. Podržavamo važnu ulogu visokog predstavnika u podržavanju demokratije, vladavine prava i integeriteta ove zemlje. Njegovi napori su zasnovani na tome da se osigura pridržavanje Dejetonskog sporazuma”, rekao je Shloz.

Poručio je kako Njemačka nastaviit misiju u EUFOR-u jer na taj način “doprinosi stabilnosti i napretku BiH”.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve