Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ugovor sa SPC je ozbiljna konfuzija

''Treba se vratiti na politički i pravni teren, kako bismo nedoumice riješili sa stručnjacima. Nažalost, Vlada je, uprkos onome što smo predlagali, usvojila prijedlog Ugovora'', konstatovao je on, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg obilježavanja 50 godina rada Zajednice opština Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, poručio je da se radi o “ozbiljnoj konfuziji” kada je u pitanju takozvani ”temeljni ugovor” sa SPC.

Milo Đukanović

”Treba se vratiti na politički i pravni teren, kako bismo nedoumice riješili sa stručnjacima. Nažalost, Vlada je, uprkos onome što smo predlagali, usvojila prijedlog Ugovora”, kazao je Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg obilježavanja 50 godina rada Zajednice opština Crne Gore.

Nakon što su od Vlade dobili odgovor kako je Ugovor usvojen, kako je dodao Đukanović, uslijedio je i rezultat svega.

”A rezultat je naša odluka o uskraćivanju povjerenja Vladi”, poručio je Đukanović.

Predsjednik je kazao da je većina parlamentarnih partija spremna da nastavi razgovore kako bi bio postignut konsenzus o imenovanjima u sudstvu.

“Najavio sam da ćemo narednih dana, mogu da kažem da je to već počelo, imati komunikaciju sa svim parlamentarnim strankama na dvije teme. Prva tema će biti da li se, nezavisno od nedoumica oko budućnosti aktuelne Vlade, može nastaviti sa razgovorima o uspostavljanju dvotrećinskog konsezusa u parlamentu u donošenju odluke o konstruisanju nekih organa sudske vlasti. Samo registrujmo da su te odluke vezane za parlament. Imam najavu od većine parlamentarnih partija da su spremne da nastavimo razgovor na tu temu, da dođemo do potrebnog konsenzusa i donesemo te odluke”, kazao je Đukanović.

Milo Đukanović

On je rekao da će se istovremeno razgovarati o tome kako procesuirati odluku Demokratske partije socijalista da uskrati podršku Vladi.

“Razgovaraćemo sa partnerima kako oni vide to procesuiranje, jer znate da postoje dvije mogućnosti – glasanje o nepovjerenju Vladi i skraćenju mandata Skupštini”, naveo je Đukanović.

Komentarisao je i posljednja hapšenja.


”Jedan broj ljudi koji su pozvani u tužilaštvo zbog sumnje da su činili nezakonito su u značajnom periodu obavljali značajne poslove i prema tome sam uvijek imao poštovanje. Polazeći od prezumpcije nevinosti imam nade da tu navodi nisu tačni jer je moje iskustvo sa njima vrlo pozitivno i uvijek su poštovali pravni sistem Crne Gore”, istakao je on.

Ponovio je kako treba prepustiti institucijama da rade svoj posao.

”Vjerujem u državne organe ove države i da država ima kapacitet da uspostavi vladavinu prava i da imamo nezavisno sudstvo”, ocijenio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
12.07.2022-18:40 18:40

Kakav je to “ugovor” gdje jedna strana ima sva prava i skoro nikakve obaveze a druga samo obaveze prema toj strani – bez ikakvih prava i zahtjeva shodno Ustavu i zakonima ?! Jos i ne priznaju samo postojanje i drzavu sa kojom taj “ugovor” namjeravaju da potpisu. To vise lici na predaju, potcinjavanje i okupaciju nego na sporazumnu saglasnost dveju strana potpisnica.