Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović odlikovao Zajednicu opština Ordenom crnogorske zastave II stepena

Zajednici opština i njenim članicama, kao i svima zaposlenima u crnogorskim lokalnim samopupravama, Đukanović je poželio da, kako kaže, nastave znalački i složno da rade i da se bore za ostvarivanje zajedničkih ciljeva na decentralizaciji sistema i uspostavljanju adekvatnog zakonskog i finansijskog okvira koji će omogućiti njihov brži razvoj i bolji kvalitet života naših građana

Povodom 50 godina postojanja i rezultata koje su ostvarili, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović odlikovao je Zajednicu opština Ordenom crnogorske zastave II stepena.

“Zajednica opština kao nacionalna asocijacija lokalnih zajednica za teritoriju Crne Gore, u koju se na neodređeno vrijeme dobrovoljno udružuju jedinice lokalne samouprave, daje posebnu mogućnost djelotvornije komunikacije kroz zastupanje i predstavljanje zajedničkih interesa i potreba opština.  Od osnivanja do danas generacije poznavalaca sistema lokalne samouprave iz svih članica izgrađivale su Zajednicu opština kao zajednički dom u ranijim državnim aranžmanima, kao i nakon referenduma 2006. Stvorena je moderna asocijacija lokalnih vlasti, na temelju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Ustava Crne Gore i zakona, koja svoju misiju uspješno sprovodi pola vijeka”, istakao je predsjednik države.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Da je Nacionalna asocijacija u potpunosti opravdala svrhu svog postojanja uvjerljivo govori, ocjenjuje Đukanović, i činjenica da su sve novoosnovane opštine odmah nakon osnivanja donijele Odluku na Skupštini da pristupe Zajednici.

“Danas svih 25 jedinica lokalne samouprave su njene članice. To je svojevrstan izraz povjerenja koje imaju prema Zajednici i njenoj posvećenosti i profesionalnom i stručnom pristupu u zastupanju interesa opština”, dodao je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Zajednica opština je kao i crnogorsko društvo prošla kroz “period krupnih društvenih, političkih, ekonomskih i socijalnih promjena koje su uslovljavale i potrebu prilagođavanja organizacije i načina djelovanja u novim okolnostima kako bi na najbolji način odgovorila zahtjevima svojih članica i postizanju ciljeva zbog kojih je osnovana”.

“Zahvaljujući odgovornom rukovođenju zasnovanom na principima poštovanja različitosti, međusobne solidarnosti i saradnje u uslovima kada su nosioci lokalnih vlasti iz različitih političkih partija, profesionalnim pristupom i posvećenošću u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa za sve opštine važnih za njihov razvoj i bolji kvalitet života građana, Zajednica opština je rijetka organizacija koja je očuvala jedinstvo u djelovanju, donoseći svoje odluke najčešće konsenzusom”, naglasio je Đukanović.

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Ističe da je “to posebna vrijednost koju treba afirmisati kao primjer na koji se može ugledati naše društvo u cjelini”.

“U tome je snaga Zajednice koja je postala važan partner Vladi i Skupštini Crne Gore u zastupanju zajedničkih interesa, posebno u kreiranju zakonskih propisa i javnih politika koje se tiču opština”, dodaje Đukanović.

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Zajednica je, takođe, dodaje predsjednik, postala važan subjekt međunarodne saradnje naših lokalnih samouprava sa opštinama i asocijacijama drugih država kroz bilateralnu i multilateralnu saradnju, partnerstava i bratimljenja.

“Djelujući kao članica međunarodnih, evropskih i regionalnih organizacija ona je afirmisala Crnu Goru na međunarodnom planu i davala i daje značajan doprinos procesu evropskih integracija.

Uvjeren sam da će važnost uključivanja Zajednice opština u proces kreiranja javnih politika, biti prepoznata od strane nadležnih državnih organa i da će se u tom procesu znatno više koristiti stručno znanje, iskustva i resursi sa kojima ona raspolaže. Obilježavajući poluvjekovni rad Zajednice opština Crne Gore, danas zajedno svjedočimo kako je realizacija dobre ideje moguća i ostvariva u svim sistemima i svim vremenima”, rekao je Đukanović.

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Zajednici opština i njenim članicama, kao i svima zaposlenima u crnogorskim lokalnim samopupravama, Đukanović je poželio da, kako kaže, nastave znalački i složno da rade i da se bore za ostvarivanje zajedničkih ciljeva na decentralizaciji sistema i uspostavljanju adekvatnog zakonskog i finansijskog okvira koji će omogućiti njihov brži razvoj i bolji kvalitet života naših građana.

“Povodom ovog značajnog jubileja – 50 godina postojanja i rezultata koje ste ostvarili – odlikovao sam Zajednicu opština Ordenom crnogorske zastave II stepena. Želim vam puno uspjeha u daljem radu. Nek je vječna Crna Gora”, zaključio je Đukanović.

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore
Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve