Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Srbija pokušava da radi u regionu ono što Rusija radi u svom

Najdrastičniji uticaj Rusije na Balkanu, prema riječima Đukanovića, desio se u našoj zemlji, tokom parlamentarnih izbora u našoj zemlji 2016. godine

Srbija pokušava da radi u regionu ono što Rusija radi u svom, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, koji je danas bio gost Instituta Sjedinjenih Država za mir.

Sa predsjednikom Crne Gore na temu bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu, rastućim prijetnjama ruskog uticaja širom Evrope, važnosti NATO i budućoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi razgovara Ves Mičel, viši savjetnik u Centru za Rusiju i Evropu Instituta i pomoćnik državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove u prethodnoj administraciji.

Najdrastičniji uticaj Rusije na Balkanu, prema riječima Đukanovića, desio se u našoj zemlji, tokom parlamentarnih izbora u našoj zemlji 2016. godine.

“Rusija je pokušala da u Crnoj Gori smijeni Vladu u državnom udaru, da zaustavi formalni pristup Crne Gore u NATO, a mi smo uspjeli da odgovorimo i odbijemo te pokušaje. Uspjeli smo da sprovedemo izbore, nekoliko mjeseci kasnije smo formalizovali članstvo u NATO. Niko od nas nije imao iluzije da će Rusija odustati, naprotiv. Vjerovali smo da će samo povećati svoje uticaje i proširiti repertoar metoda korišćenih u vođenju ,,hibridnog rata“, i to se i desilo. U godinama nakon 2016. do danas, imali smo povećanu rusku hibridnu agresiju, kako bi se narušile već usvojene vrijednosti na Zapadnom Balkanu”, istakao je Đukanović.

Ruska agresija na Ukrajinu ima vrlo snažne refleksije na prostor Zapadnog Balkana, kazao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve