Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović sa Pičom i Saracinom: Izborima do nacionalno odgovorne vlade koja će Crnu Goru vratiti na evropski kolosijek

Pič je, ističe se u saopštenju, prenio Đukanoviću zabrinutost britanske Vlade činjenicom da je u Parlamentu ignorisano mišljenje Venecijanske komisije, kao i problemima sa Ustavnim sudom

U Crnoj Gori je došlo do ozbiljnog ruiniranja sistema u cjelini, funkcionalnosti institucija, a evropski put je zaustavljen, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ističući da je jedini izlaz u organizovanju prijevremenih izbora kako bismo došli do nacionalno odgovorne vlade koja će zemlju vratiti na evropski kolosijek.

On je to kazao tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za ZB Stjuartom Pičom i specijalnim izaslanikom savezne Vlade Njemačke za zemlje ZB Manuelom Saracinom koji borave u zajedničkoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je zahvalio vladama UK i Njemačke na kontinuiranom interesovanju za evropsku budućnost regiona i Crne Gore i lično dvojici izaslanika na revnosnom obavljanju misije, od čega mi kao zemlje imamo značajne koristi.

Detaljno je upoznao sagovornike sa aktuelnim prilikama u kontekstu evropske budućnosti regiona i unutrašnje situacije u Crnoj Gori.

“Uz ocjenu da je danas, nažalost, stanje u regionu lošije u odnosu na prethodne godine, kazao je da svjedočimo vrijednosnoj devastaciji društava na ZB i gubitka povjerenja javnosti u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. Istovremeno, visoko je ocijenio geopolitičko buđenje EU kao posledicu ukrajinske krize, cijeneći da sada već možemo govoriti o kontinuiranoj politici podrške nastavku proširenja i članstva zemalja regiona, za šta su neophodne i reforme unutar samih država”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović sa Pičom i Saracinom

Predsjednik je izaslanike britanske i njemačke Vlade upoznao i sa vrlo delikatnom fazom političkog života u Crnoj Gori i posledicama politike koja je, zaključno sa poslednjim danima, pokazala da imamo parlamentarnu većinu koja ignoriše i ne želi partnerstvo sa Evropom.

“U Crnoj Gori je došlo do ozbiljnog ruiniranja sistema u cjelini, funkcionalnosti institucija, a evropski put je zaustavljen”, poručio je Đukanović, ističući da je jedini izlaz u organizovanju prijevremenih izbora kako bismo došli do nacionalno odgovorne vlade koja će zemlju vratiti na evropski kolosijek.

Specijalni izazlanik predsjednika Vlade Ujedinjenog Kraljevstva za ZB Stjuart Pič je u ime britanske Vlade i zemlje članice NATO zahvalio Đukanoviću za dugo liderstvo na evroatlantskom putu Crne Gore u šta je lično imao priliku da se uvjeri kroz svoje prethodne i sadašnju funkciju.

“Dijeleći stavove o lošijoj situaciji u regionu i geopolitičkim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu koje se razigravaju na Zapadnom Balkanu, zahvalio je Crnoj Gori za podršku naporima u Ukrajini i ukazao na značaj zadržavanja jedinstva između saveznika i prijatelja za šta je UK izuzetno zainteresovana”, navodi se u saopštenju.

Primjećujući šta se dešava sa euroentuzijazmom u regionu, izrazio je ličnu zahvalnost Đukanoviću za liderstvo i u tom kontekstu.

Pič je, ističe se u saopštenju, prenio Đukanoviću zabrinutost britanske Vlade činjenicom da je u Parlamentu ignorisano mišljenje Venecijanske komisije, kao i problemima sa Ustavnim sudom.

“Britanska Vlada je zainteresovana da pomogne partnerima i prijateljima, bez miješanja u unutrašnja pitanja. Crnoj Gori treba snažno rukovodstvo i jasan mandat da bi kao nezavisna zemlja išla kroz ova teška vremena”, kazao je Pič.

Specijalni izaslanik savezne Vlade Njemačke za zemlje ZB Manuel Saracin je kazao da se u situaciji ovakve krize pokazalo da je za Crnu Goru odlučujuće to što je članica NATO-a i to je čvrsti stub njene stabilnosti. On je apelovao na neophodnost uspostavljanja funkcionalnosti institucija i detaljno iskazao interesovanje za Đukanovićevo viđenje izlaska iz političke i institucionalne krize.

“Predsjednik je zahvalio izaslanicima na iskazanim stavovima i podršci ističući da bi rješenje unutrašnje, ali i regionalne situacije bilo bliže uz jasniju poruku međunarodne zajednice svima koji kalkulišu u odnosu na evropski i evroatlantski kurs”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve