Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović: Stabilnost Zapadnog Balkana na iskušenju; Lajen: Crnoj Gori potreban politički dijalog

Saopštio sam da nijesam zadovoljan ostvarenjima nove vlasti ali da je to dio naših unutrašnjih političkih procesa- naveo je Đukanović

Crna Gora će nastaviti da bude na evropskom putu, kazao je predsjednik Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursule fon Der Lajen, navodeći da ujedinjena Evropa svima treba kako bi ostala jak globalan igrač i važan predvodnik napretka. Fon der Lajen je kazala da je poruka Brisela jasna kako se reforme moraju nastaviti da ne bi bilo nazadovanja, jer je, kako smatra, Crna Gora najviše napredovala od kandidata za članstvo.

-Zahvalni smo na prvoj posjeti predsjednice Evropske komisije Ursule fon Der Lajen Crnoj Gori. Ovakve posjete razumijemo kao posvećenost EU institucija evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. U Crno Gori to doživljavamo kao podršku većinskom mišljenju građana koji u velikom procentu podržavaju članstvo – kazao je Đukanović na konferenciji za novinare u Vili Gorica nakon susreta sa Fon der Lajen.

Važna posjeta

Đukanović je naveo da je predsjednici EK kazao da je važno da posjeta dolazi u trenutku kada region prolazi kroz iskušenja, ne samo zbog evropske perspektive već i stabilnosti.

-Živimo vrijeme u kojem je stabilnost Z. Balkana na iskušenju zahvaljujući upornoj ofanzivi geopolitičkih interesa koji su suprotastavljeni evropskoj platformi vrijednosti. Ukazao sam Fon der Lajen na našu čvrstu riješenost da istrajemo na putu dostizanja evropskog sistema vrijednosti. To je bio moj poziv da EK ostane na ohrabrajućim porukama za Zapadni Balkan- kazao je Đukanović na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da posjeta dolazi uoči Samita EU u Sloveniji početkom oktobra.

-Govorili smo i o političkim procesima unutar Crne Gore. Podsjetio sam da se u Crnoj Gori desila promjena vlasti nakon tri decenija, podsjetio sam i na ostvarenja tokom tog perioda. Smatramo da su ta ostvarenja vrijedna od članstva u NATO, pregovora sa EU, očuvanja stabilnosti i ekonomskog razvoja. Došlo je do promjene vlasti, to smo pozdravili i desila se mirna tranzicija. Danas možemo da sudimo koliko smo bliže svojim ciljevima. Saopštio sam da nijesam zadovoljan ostvarenjima nove vlasti ali da je to dio naših unutrašnjih političkih procesa – naveo je Đukanović dodajući da će Crna Gora nastaviti da bude na evropskom putu kao i da će biti promoter EU vrijednosti u regionu.

Dodao je kako očekuje da će ostati princip regate – pojedinačnog vrednovanja zemalja kandidata za članstvo.

-Ohrabren sam svim što sam čuo od predsjednice EK. Njene poruke izvjesnosti evropske budućnosti su ohrabrujuće- naveo je Đukanović.

Reforme i dijalog

Fon der Lajen je kazala da je Crna Gora napredovala najviše na putu članstva navodeći da je došla u posjetu kako bi ohrabrila dalje reforme.

-Želimo da se napredak nastavi. Dugujete to vašim ljudima koji sanjaju o evropskoj budućnosti. Politički dijalog je neophodan u Crnoj Gori da bi se napredovalo na vladavini prava. Jako ste puno uradili i puno je truda iza toga, zato je važno da nema nazadovanja kada je riječ o postignutim uspjesima. Zato je važno da društvo nađe konsenzus i da se Crna Gora očuva kao multietnička država kakvu znamo. Veliki broj građana očekuje napredak a zato moramo da vidimo rezultate i kompromis- navela je Fon der Lajen.

Ona je kazala da je nezavisnost pravosuđa najvažnija.

-To je jedna od temeljnih vrijednosti EU. Rad na tome je ključan. Za nas je važno da se poštuju te jasne smjernice i kriterijumi Venecijanske komisije. Važna je nezavisnost pravosuđa i to mora poštovati svaka od naših članica ali i kandidata- navela je predsjednica EK.

Upitana ako otvoreno proruski DF uđe u Vladu da li izvršna vlast može ispunjavati evropsku agendu, kazala je da građani odlučuju kome daju povjerenju.

-Duboko vjerujem da će građani biti na pravom putu koje žele demokratiju, vladavinu prava i poštovanje prava pojedinaca a to su temeljne vrijednosti potrebne za pristupanje EU- navela je Fon der Lajen

Crna Gora je, kako je kazala, prva u regionu legalizovala istopolna partnerstva što je pokazalo posvećenost poštovanju raznolikosti.

Govorila je o mjerama na kojima rade kao prijatelji i partneri, navodeći mjere u borbu koronavirusa i oporavljanje ekonomije.

– Mi smo tokom cijele pandemije bili uz vas. Obezbijedili smo vakcine i još ćemo ih obezbijediti. Ako želimo da pobijedimo andemju, vakcine su ključne. Moramo da ubijedimo one koji ne žele da se vakcinišu, jer ne želimo da ovo postane pandemija nevakcinisanih- navela je Fon der Lajen.

Vjerujemo u viziju ujedinjene Evrope

Prema njenim riječima, EU je uložila velike napore da dovede do ekonomskog oporavvka nakon koronavirusa.

Komentarišući tekst Rojtersa koji je objavio da Brisel ne može garantovati članstvo u EU za šest balkanskih zemalja i da li to znači da se odustalo od procesa proširenja, Fon der Lajen je kazala da je tu zbog ohrabrenja.

-Daleko ste dogurali i važno je da ostanete na tom putu. Ako vam treba dokaz – svi radimo na pristupanju. Držimo se toga, nekada nailazimo na prepreke ali važno je da se držimo zajedničkog cilja. Naša poruka je jasna – želimo vas u Uniji- rekla je Fon der Lajen.

Đukanović je kazao da vjeruje u viziju ujedinjene Evrope.

-Kao Evropljani smo zainteresovani da mora biti konkurentna i iskoristiti sve resurse i da mora biti ujedinjena. Sve velike vizije prolaze bolje i lošije faze ovo nije jedna od boljih faza ujedinjene Evrope ali je važna istrajnost. Zebnja koja proizilazi iz teksta Rojtersa je kao neko pravilo jer kada se kod dešavaju izbori u nekoj evropskih zemalja priča se ovako o proširenja. Unutar evropske javnosti mora se jasnije politički marketirati ideja ujedinjene Evrope. To je ideja za koju treba objasniti prednosti evropskim građanima- naveo je Đukanović.

Upitana da li je projekat Otvoreni Balkan zamjena za proširenja i da li Crna Gora mora da bude dio tog projekta, Fon der Lajen je kazala da Crna Gora nije primorana bilo šta da radi.

-Tu je Berlinski proces to je najvažniji. Taj proces daje okvir sa ciljem razvoja zajedničkog regionalnog tržišta. Naravno da u okviru tog procesa želimo napredak. Otvoreni Balkan mora biti inkluzivan i u skladu sa evropskim normama- kazala je Fon der Lajen.

Ona je poručila predsjedniku Crne Gore da se raduje što će se vidjeti na samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava za nedjelju dana u Ljubljani.

“Radujem se da Vas vidim na ljubljanskom Samitu za nedjelju dana. Tamo ćemo svakako razgovarati o načinima kovanja zajedničke budućnosti. Svakako je prijeko potrebno da se sretnemo. Želim da potpuno uzmete učešće na Konferenciji o budućnosti Evrope, zato što kada trasiramo Konferenciju zajedničku o budućnosti Evrope važno je da se čuje glas građana Crne Gore”, kazala je predsjednica Evropske komisije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve