Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Posjeta dodatan impuls daljem razvoju prijateljstva i međudržavne saradnje između Crne Gore i Grčke

Posebno mi je zadovoljstvo da sam u okviru posjete, navodi predsjednik, danas imao priliku i da posjetim sjedište grada Atine

Ubijeđen sam da je ova posjeta dodatan impuls daljem razvoju prijateljstva i međudržavne saradnje između Crne Gore i Grčke i jednako tako, ubijeđen sam, da su jučerašnji i današnji razgovori dodatna inspiracija Grčkoj kao našem balkanskom susjedu da u krugovima Evropske unije pospješi aktivnosti koje će obezbijediti bržu integraciju svih naših zemalja u zajednicu savremene Evrope, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u toku sastanka sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom.

“Vjerujem da je riječ o izuzetno uspješnoj posjeti. Siguran sam da ste o sadržaju i efektima jučerašnjih razgovora sa predsjednicom Grčke, predsjednikom Vlade i predsjednikom Parlamenta već detaljno informisani i zato ću sažeti”, kazao je Đukanović.

Đukanović je ubijeđenda je ova posjeta dodatan impuls, kako je naveo,  “daljem razvoju prijateljstva i međudržavne saradnje između Crne Gore i Grčke”.

“I jednako tako, ubijeđen sam, da su jučerašnji i današnji razgovori dodatna inspiracija Grčkoj kao našem balkanskom susjedu da u krugovima Evropske unije pospješi aktivnosti koje će obezbijediti bržu integraciju svih naših zemalja u zajednicu savremene Evrope”, dodao je crnogorski predsjednik.

Posebno mi je zadovoljstvo da sam u okviru posjete, navodi predsjednik, danas imao priliku i da posjetim sjedište grada Atine.

“Moja je želja da na taj način pokažem poštovanje prema istoriji, tradiciji, kulturi ovog grada i ove zemlje, a posebno mi je zadovoljstvo da sam imao priliku da upoznam i gradonačelnika, gospodina Bakojanisa za kojeg sam ubijeđen da vrlo uspiješno sublimira i tradiciju i sadašnjost i budućnost politike glavnog grada Grčke i Grčke u cjelini”, naglasio je Đukanović.

Uz to,naglasio je on,  vrlo sam obradovan da sam upoznao još jednog iskrenog prijatelja Crne Gore, kao predstavnike mlade generacije grčke politike.

“Obradovao sam se njegovim razmišljanjima o mogućnostima saradnje sa Glavnim gradom Crne Gore. Kao što maločas rekoh, Atina je inspiracija svim prijestonicama i svim zemljama širom planete, pa svakako, velika inspiracija i prijateljskoj Crnoj Gori i Podgorici kao njenom glavnom gradu. Tako da sam siguran da ćemo kroz saradnju naših glavnih gradova imati štošta novog da ponudimo građanima i Atine, i Podgorice, i Crne Gore i Grčke, kao konzumentima politike, a prije svega kao konzumentima uspješne politike na nivou gradova. Radujem se posjeti gradonačelnika Crnoj Gori i radujem se prilici da nastavimo naš veoma zanimljiv politički dijalog”, poručio je Đukanović.

Gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis ukazao je na značaj posjete crnogorskog predsjednika, te se zahvalio Đukanoviću na njenoj realizaciji.

“Želim da mu se zahvalim posebno zbog toga što je u izuzetno bogatom i gustom programu našao vremena da posjeti glavni grad i gradonačelnika i da na taj način pokaže uvažavanje lokalnoj samoupravi i svim građanima Atine i ja se ovom prilikom neizmjerno zahvaljujem na tome”, naveo je Bakojanis.

Istakao je značaj koji je Đukanović imao u odnosu na razvitak regiona.

“Obraćam se sada Atinjanima i Atinjankama iako znam da njima nije potrebno posebno predstavljanje Predsjednika Crne Gore jer je Predsjednik Crne Gore poznat po tome što je ispisao duge i veoma značajne stranice istorije našeg regiona i dalje nastavlja da ih sa uspjehom ispisuje. I zbog toga znam da odražavam osjećanja svih građana Atine kada Vam prenosim osjećaj dubokog uvažavanja, poštovanja i prijateljstva i to ne samo uvažavanja prema Vama, Vašoj ličnosti i instituciji koju predstavljate, nego visokog uvažavanja prema svim građanima Crne Gore”, naveo je gradonačelnik.

Bakojanis je ocijenio da su “imali jedan vrlo produktivan razgovor”.

“Saglasili smo se u tome da oni problemi koji su vrlo kompleksni i komplikovani na svjetskom nivou prvenstveno moraju rješavati u bazi, odnosno na lokalnom nivou. Razgovarali smo i saglasili u tome da društva i zajednice koje naizgled izgledaju i geografski prilično udaljeni i sa različitim problemima, u suštini se suočavaju sa istim izazovima i problemima i na neki način moraju davati rješenja za njih, posebno u oblasti klimatskih promjena, digitalizaciji društva, socijalne solidarnosti i na koji način možemo najbolje da pomognemo našim građanima da rješavaju svoje svakodnevne probleme u XXI vijeku”, naveo je gradonačelnik.

On se zahvalio Đukanoviću na pozivu da posjeti Podgoricu.

“Želim gospodinu Predsjedniku da zahvalim na izuzetno ljubaznom pozivu koji mi je uputio da posjetim glavni grad Crne Gore. Imao sam priliku da prije dva mjeseca u Istanbulu da se susretem sa svojim kolegom, gradonačelnikom Podgorice. Mislim da će to biti izuzetna prilika da ojačamo saradnju prijateljstva između naša dva naroda, da obogatimo institucije koje nas objedinjuju i onda zajedno da nastavimo put prema jednoj boljoj evropskoj budućnosti. Još jednom gospodine Predsjedniče, dobrodošli u Atinu i ja Vas molim da nas ubrzo opet posjetite i želim da ubuduće osjećate Atinu kao svoju drugu kuću”, zaključio je Bakojanis.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve