Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Đukanović naredne sedmice u Zagrebu

Đukanović će se osim s Milanovićem, sastati i sa premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Jandrokovićem

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović iduće sedmice boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana Milanovića, nakon napetosti u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je propraćeno nasilnim incidentima.

Đukanović će u Zagreb stići u četvrtak 16. septembra, a osim s Milanovićem, sastaće se s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, prenose hrvatski mediji.

Crnogorski predsjednik u Hrvatsku stiže nakon što je početkom mjeseca Joanikije ustoličen u istorijskoj crnogorskoj prijestonici Cetinju, uprkos protivljenju nekoliko hiljada demonstranata koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, povrijeđeno sedam policajaca, a desetak demonstranata zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno, navodi Hina.

Đukanović je te događaje nazvao nasilnim ustoličenjem protivnom volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore te neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana.

Srbiju je optužio za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pak optužuje Đukanovića da je glavni inicijator prosvjeda na Cetinju. Krivokapić je na čelu prosrpske vlade koja je krajem avgusta prošle godine, prvi put nakon tri decenije zbacila s vlasti Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista, prenosi Hina.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen upravo u njihovoj povijesnoj prijestonici Cetinju gdje u manastiru po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

IzvorHina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve