Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović i Zelioli: Crna Gora ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radni ručak povodom završetka mandata ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radni ručak povodom završetka mandata ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija. Ambasador Italije pozitivnim je ocijenio inkluzivnost nove vlade i konstruktivniju političku klimu u Crnoj Gori, što će, kako kaže, pomoći da se Crna Gora vrati na evropski put, koji je bio suspendovan na neki način, ali da uprkos tome, “Crna Gora ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u EU”.

Predsjednik države tom prilikom je, kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, u ime države Crne Gore uručio ambasadoru Zelioliju visoko državno priznanje, medalju za zasluge, za poseban doprinos učvršćivanju odnosa između Crne Gore Republike Italije.

Đukanović je naglasio da je četvorogodišnji Zeliolijev mandat bio veoma plodan za odnose dvije zemlje ističući da su iako u vanrednim uslovima, naročito uzrokovanih pandemijom, ostvareni veoma intenzivni kontakti i aktivnosti.

“U tom smislu posebno je ukazao na dva susreta predsjednika država, što je pokazatelj intenzivnog političkog dijaloga na najvišem nivou, ali i čast za Crnu Goru, imajući u vidu ulogu Italije na evropskoj i globalnoj političkoj sceni”, navodi se u saopštenju.

Đukanović i Zelioli
Đukanović i Zelioli

Đukanović je podsjetio da su on i predsjednik Matarela zajednički pozdravili početak projekta podmorskog kabla i zahvalio ambasadoru Zelioliju za inicijativnost u tom smislu i na planu kulturne saradnje, koja predstavlja dugoročno najkvalitetniji most između Crne Gore i Italije. Uz zahvalnost i za sadržajno obilježavanje godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uputio je, navodi se, na potrebu dalje operacionalizacije Sporazuma o strateškoj saradnji i puno prostora za buduće intenziviranje odnosa.

Ambasador Italije je uz zahvalnost za visoko priznanje, kazao da za njega medalja predstavlja veliku čast i priznanje za rad tokom četiri godine, koje su istovremeno bile i period sazrijevanja crnogorske demokratije.

“Posebno se zahvalio Crnoj Gori i njenim građanima na prijateljskom odnosu uz najbolje želje za prosperitet države, koja je istorijski gledano, pokazala veliku otpornost”, navode iz kabineta Đukanovića.

Đukanović i Zelioli
Đukanović i Zelioli

On je pozitivnim ocijenio inkluzivnost nove vlade i konstruktivniju političku klimu u Crnoj Gori, “što će pomoći da se Crna Gora vrati na evropski put, koji je bio suspendovan na neki način”. “Uprkos tome, Crna Gora ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u EU i ako uspije da se vrati na taj put, ostaće pozitivan primjer u regionu”, ističe se u saopštenju.

Uz zahvalnost za lijepe riječi o našoj zemlji, Đukanović je istakao da je za Crnu Goru izuzetno važno što Italija besprekorno prepoznaje značaj evropske budućnosti regiona.

Uz najbolje želje za dalje lične i profesionalne uspjehe, Predsjednik je ambasadoru Zelioliju prenio i odlučnost za nastavak dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou i dalji napredak odnosa sa Italijom, istorijskim prijateljem, dragim susjedom i velikom šansom za našu evropsku budućnost”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve