Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Fer uslovi za popis; Nikolić: Mogući bojkot ili opstrukcije

Direktor Monstata navodi da ima dovoljno razloga da se popis održi, i da su sve procedure ispoštovane

Funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović kazao je u emisiji “Naglas” nas TVCG da postoje uslovi za slobodan popis stanovništva u novembru, dok je poslanik DPS Crne Gore Andrija Nikolić istakao da popis treba odložiti, te da ako ne bude uslova za slobodno izjašnjavanje razmotriće bojkot ili opstrucije. Osim njih dvojice, gost emisije bio je i Miroslav Pejović, direktor Monstata.

Pejović je rekao da je tehnički Monstat potpuno spreman i već 1. novembra može početi popis stanovništva. On je naglasio da su prethodile dugotrajne pripreme, i da je sve urađeno kako treba.

“Imamo zakon, uredbu i podazakonske akte Tehnički detalji su odrađeni, postoje sve pretpostavke da sprovedemo popis”, rekao je Pejović.

Nikolić kaže da kao predstavnik političke partije DPS želi da podsjeti da imamo tehničku vladu već preko godinu dana, i da bi bilo dobro da se popis odloži. Nikome u ovom stanju institucionalnog haosa, kaže, ne bi ni palo na pamet da sprovodi popis. On se pita da li će popis obuhvatiti oko 120.000 iz Rusije i Ukrajine, šta će se sa njima desiti.

“Neskrivena je ambicija da ovaj popis očita podatke da je Crna Gora srpska država. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o značaju ovog popisa sa srpsku stvar. Vučić je tražio da se status Srba izjednači sa onim koji imaju Albanci u Sjevernoj Makedoniji ili Srbi u BiH”, konstatovao je Aleksić.

Samo bi neznavena, korumpirana ili neuka vlada posegnula za popisom u ovom vremenu, kazao je Nikolić.

“Mi mislimo da popis treba održati. Ne strahujemo da će se broj Crnogoraca smanjiti, jer neće. Ako krene popis, onda zahtijevamo iste uslove kao 2011. godine. Ako toga ne bude, koristićemo sve što nam ustavni sistem omogućava – bojkot ili opstrukciju popisa. Ne bih više o tome, biće riječi o tim temama ako bude trebalo, ali sada smo posvećeni da upristojimo ovaj proces, ako to bude moguće”, kazao je Nikolić.

Đukanović je rekao da nema osnova za bojkot popisa, ističući da su raniji izborni procesi prošli bez problema, te da je moguće očekivati i da popis prođe isto tako.

“Mehanizam kontrole bez dileme treba dozvoliti, naći zakonske mogućnosti. Tehnička vlada je donosila i krupnije odluke, ne može da postoji, dakle, diskontinuitet vlasti”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je ova vlada pripremala i sprovođenje parlamentarnih izbora ove godine.

“Ali ključna uloga tu je DIK-a i sudiva. Sada je vlada donijela odgovarajuće odluke, i ključna je uloga Monstata i popisnih komisija. Pritom, svako će dobiti kopiju popisnog listića. Ovo treba da se sprovede na miran način. Suština je u ovome što je rekao gospodin Pejović, da je Monstat potpuno spreman”, rekao je Đukanović.

On je konstatovao da je pozivanje na Vučićeve izjave pokušaj nepotrebne dramatizacije, te da je jasno da ima uslova da se popis sprovede u slobodnom ambijentu. Đukanović kaže da pominjanje izjava o popisu koje daju u NVO Juventas nije ozbiljno, te da ako se na Javnom servisu može čuti njihov glas onda treba i glas svih drugih NVO.

Pejović je naglasio da će metodologija za popis biti objavljena možda već ove sedmice.

“Mislim da je sve urađeno transparento”, kazao je Pejović.

U emisiji je emitovana i izjava Sulja Mustafića iz Bošnjačkog vijeća, koji je ponovio da je njima prihvatljivo odlaganje popisa, kako bi se dalo više vremena da se institucije pripreme.

“Mislimo da je za bošnjački narod vrlo važno da se popis sprovede slobodno, kao i da se popisom obuhvate svi oni koji privremeno nijesu u Crnoj Gori. Mislimo i da je oto što tražimo za bošnjački narod važno i za druge narode u Crnoj Gori”, rekao je Mustafić.

Pejović je rekao da je metodologija Monstata sasvim usaglašena sa EU standardima.

“Obratili smo se Evropskoj komisiji, Eurostatu, dostavili zakon, metodologiju i upitnike, i nije bilo komenatra osim, sasvim logično, očekivanja da će biti sve sprovedeno u najboljem redu”, kazao je Pejović.

Đukanović je rekao kako vjeruje da nikome nije u interesu da bilo štag falsifikuje. On kaže da ako igdje imamo ispunjene evropske standarde, onda imamo u oblasti statistike.

“Mislim da se dio javnosti agresivno suprotstavlja popisu. Što se tiče popisa, očekujemo radikalan pad broja državljana Crne Gore, i veći broj onih koji borave u inostranstvu. Da se vidi koliko je stanova, i čiji su. Da se vide sve posljedice ranije vlasti DPS-a” , kazao je Đukanović.

On navodi da je Srbija ustavom definisana kao država srpskog naroda, otuda i legitimna želja da se štite prava Srba u drugim zemljama. Kaže kako NSD nije protestovala zbog sastanaka Bošnjaka sa predsjednikom Turske niti sastanaka predstavnika Hravata sa premijerom Hrvatske.

“Niti ima potrebe za bilo kakvim tenzijama”, kazao je Đukanović.

Nikolić je rekao da je Venecijanska komisija prije dva dana rekla da tehnička vlada treba da se uzdrži od predlaganja zakona.

“A saglasićemo se koliko je popis ozbiljna stvar”, podvukao je Nikolić.

On kaže da su prosrpske stranke govorile o povećanju broja pripadnika jedne nacionalne zajednice na popisu.

“Pazite te političke poruke. Pretpopisna kampanja nije ništa drugo do pritisak na državne institucije, pritisak na Monstat. Nećete naći nijedan izvještaj Evropske komisije da ne govori o miješanju u unutrašnje procese u Crnoj Gori, bilo od Srpske pravoslavne crkve, bilo od državnog rukovodstva”, kazao je Nikolić.

Đukanović je replicirao da DPS zna šta je rađeno u ranijim popisima. Kazao je da je nesporno da se očekuje radikalan pad broja stanovnika, na to ukazuju i prazne škole na sjeveru države.

“Bez popisa ne možemo da planiramo, ne možemo da se strateški razvijamo”, kazao je Đukanović.

Pejović navodi da ima dovoljno razloga da se popis održi, i da su sve procedure ispoštovane. Smatra da su sve države regiona iz Eurostata dobile poruku o spremnosti da samostalno sprovedu popis.

“Što se tiče monitoringa, ovaj zakon je pravljen s ciljem depolitizacije popisa”, rekao je Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
09.10.2023-22:01 22:01

…ova je “OBIČAN” Popis -tako kažu četnici-šta ste se uplasili…A SS/tzv.SPC u CG/ vec angazovala 200popova idu po sela i zabiti vrse propagandu ,daju novac/đe treba/i kunu ko se ne izjasni da je” srpskog roda”
A na portalu se moze nace đe dr.kriticar režima u Srb.za Popis u CG kaze da je strategija Srb.propagande da je prosli Popis,izbori i Referendum sve krao i namjestao opet DPS /?!/BICE DA JE OVO SVE REGULARNO…ostaje samo BOJKOT !
kad i sef države stvara ambijent “obicnog popisa”…

COL-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA LIGA
09.10.2023-22:10 22:10

Poštovani Đukanoviću manipulišete: Nije vojvoda Mandić ni legitimni ni nelegitimni predstavnik Srba u Crnoj Gori već samo i isključivo samo onih građana i građanki koji su ga glasali i nikog više.