Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora i Sjeverna Makedonija primjer kako se mogu sačuvati dobri odnosi

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je ukazao na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje karakteriše otvorenost u saradnji, kontinuirana razmjena iskustava i međunarodna promocija zajedničkih vrijednosti

Saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije primjer je svima, kako je i u periodu iskušenja moguće odnjegovati i sačuvati dobre odnose, partnerstvo i saradnju, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka sa ambasadorom Sjeverne Makedonije Mihajlom Trpkoskim. 

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je ukazao na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje karakteriše otvorenost u saradnji, kontinuirana razmjena iskustava i međunarodna promocija zajedničkih vrijednosti.

“Dvije zemlje već su saveznici u NATO, predstoji im izazov prijema u EU i odgovornost za ostvarivanje tog zajedničkog cilja, uz očuvanje stabilnosti i evropske perspektive”, kazao je on.

Predsjednik je istakao da Crna Gora sa pažnjom prati događaje u Sjevernoj Makedoniji i još jednom čestitao članstvo u NATO i prošlogodišnju odluku Savjeta EU o otvaranju pregovora o pristupanju sa tom državom, izražavajući zabrinutost zbog usporavanja tog procesa, ali i uz uvjerenje da će Sjeverna Makedonija uspjeti da prevaziđe blokadu Bugarske, kao što je strpljenjem i političkom mudrošću to učinjeno kroz sporazum sa Grčkom.

Đukanović je iskazao visoke ocjene za razuđenu saradnju u bilateralnoj ravni, posebno u oblasti odbrane, vanjskih poslova i nauke i uz dobar nivo ekonomske saradnje izrazio očekivanje za dalje snaženje privrednih veza.

“Naglasio je da će dodatni podsticaj takvom razvoju događaja dati i dogovorena uzvratna posjeta predsjednika Steva Pendarovskog Crnoj Gori tokom ove godine, čemu se posebno radujemo”, ističu u kabinetu predsjednika.

Imajući u vidu složene epidemiološke prilike u obje države, Đukanović je kazao da se nada skoroj efikasnijoj imunizaciju što će stvoriti uslove za sigurniji život i intenzivniju međudržavnu saradnju.

Trpkoski je zahvalio predsjedniku za prijem, ističući da je privilegija obavljati diplomatsku dužnost u tako prijateljskoj zemlji kao što je Crna Gora.

“On je Đukanoviću pozdrave i punu podršku predsjednika Pendarovskog njegovim aktivnostima, kao i podršku makedonske Vlade i premijera Zorana Zaeva, uz očekivanje da se planirana posjeta realizuje čim budu povoljniji epidemiološki uslovi, u obostranom interesu i na dobro daljeg razvoja saradnje, posebno privredne koja trpi posljedice zdravstvene krize. On je potvrdio opredjeljenje Sjeverne Makedonije da bude dosljedna na evropskom putu kroz dijalog i pregovore, što će biti još jedan podsticaj mirnom rješavanju problema i regionalnoj stabilnosti. Ambasador je zahvalio Crnoj Gori na sveukupnoj podršci njegovoj zemlji uz odlučnost da i dalje iskreno posvećeno radi na jačanju odnosa dvije države”, dodaju u Đukanovićevom kabinetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve